25 Април 2024, 07:22 Днес (0) | Вчера (12)

Всички енергийни дружества имат задължителни застраховки на своите съоръжения

21 Март 2015 12:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2015, 12:55

Енергийните дружества няма да бъдат санкционирани заради авариите, защото условията са били форсмажорни

Енергийните дружества няма да бъдат санкционирани заради авариите, защото условията са били форсмажорни, каза днес пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, цитирана от БТА.
Отрасълът трябва да се развива последователно и инвестиции трябва да има винаги, но не бива това, което се случи през последния месец, да се свързва само с инвестициите, каза Тодорова.

Условията бяха меко казано необичайни, а това да останат домакинства без ток може да се случи навсякъде, добави тя.

Всички енергийни дружества имат задължителни застраховки на своите съоръжения, това е тяхно задължение според лицензията, коментира Тодорова. Тя добави, че една част от разходите на дружествата от тези аварии
ще бъде поета от застрахователите, друга част ще остане за сметка на самите дружества, но няма да се прехвърли в цената на електроенергията.

Относно възможността по-голяма част от мрежата да стане кабелна и да бъде под земята Тодорова коментира, че трябва да се търси баланса между ползи и разходи. В развитите държави голяма част от мрежата е под земята, което създава сигурност. Но не е лесен въпросът коя част от мрежата да е кабелна мрежа и коя да остане въздушна, това е сложен технически, а и икономически въпрос, каза Тодорова.

Тя отказа да прогнозира каква ще е цената на електроенергията за битовите потребители през следващия регулаторен период - от 1 юли. Засега имаме само устни изявления от дружествата, но не и писмени, които да са внесени при нас, каза тя.

На въпрос дали й е предложено тя да остане на поста председател на КЕВР, след като се очаква всеки момент да бъде избран нов състав на регулатора, Тодорова каза, че засега няма подобно предложение, отправено към нея.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив