27 Септември 2024, 18:06 Днес (0) | Вчера (0)

Всички национално представителни работодателски организации напускат НСТС

02 Април 2013 09:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2013, 09:34

Причината е несъгласие с промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши длъжности

На провелата се среща в БТПП четирите национално представителни работодателски организации взеха решение да се подготви декларация до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), с която да се обяви, че напускат Съвета поради "несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор". Решението за прекратяване има незабавен ефект.

Законът запубличност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности беше приет много набързо, без предварително обсъждане, даже не е обсъждан в комисиите в НС на първо четене, масово нарушения са направени на Закона за нормативните актове, на правилника на самия парламент и най-важното – той е в противоречие с Конституцията. Този Закон е може би единствения към който няма мотиви. Ние не знаем всъщност какво се цели с него, но това, което се цели с досегашния Закон за публичност на имущественост на лица, заемащи висши държавни длъжности е когато едно държавно лице влиза във властта да декларира имуществото си и като излиза пак да го декларира и периодично докато е във властта да го прави. НСТС не е място, където се разпределят ресурси. Това е консултативен орган, той не взима решения, каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в интервю за предаването "Преди всички".

Велев обясни, че работодателските организации напускат НСТС, защото така няма да попаднат по "ударите" на Закона, тъй като в него е казано, че само организациите, чийто представители са постоянни представители в НСТС трябва управителните органи да декларират имуществото си:
 
Това са действащи бизнесмени и предприемачи. Защо да ги излагаме на рискове да ги дъвчат в жълтата преса и да стават обект на престъпния свят без да се постигат целите на Закона.

Това не е акт за саботиране на предприетите стъпки от служебното правителство за облекчаване на положението на социално слаби групи и за решаване на проблемите на пазара на труда, увери Васил Велев.

Нас самият Закон за публичност на имущественост на лица, заемащи висши държавни длъжности не ни притеснява, но ни притеснява, че по този начин се опитват да притискат социалните партньори. След като една от страните не участва заседание на НСТС не може да има. Ние просто ще си поговорим днес по мерките, които са предложени и обсъдени в тези групи, коментира главният икономически експерт в КТ "Подкрепа" Николай Николов.

Ние приемаме отпускането на еднократна помощ в размер на 50 лева за деца с трайни увреждания. Това ще обхване около 28 хил. деца и ще струва към 1,4 млн. лв. Освен това подкрепяме и отпускането на средства за финансиране на социалната услуга "Обществени трапезарии" за периода от 1 май до края на годината. Те функционират през зимата и са отделени 3,5 млн. лв. Настоявахме и частично сме удовлетворени, че се отпуска и еднократна помощ в размер на 50 лева на майките, на които е изплатено парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години за месец февруари, обясни Николов позициите на синдиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив