06 Май 2024, 13:34 Днес (0) | Вчера (1)

Всички сгради трябва да са нулевовъглеродни до 2050 г.

05 Юни 2017 14:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2017, 12:17

Понастоящем по-малко от един процент от всички здания са нетно нулево-въглеродни

Глобалната строителна индустрия трябва да се подготви за разтърсваща промяна към нисковъглеродно съществуване, ако светът иска да изпълни глобалните цели за опазване на климата и да задържи поддържа температурите на безопасни нива. Това разкрива ново проучване на Световния съвет за зелено строителство (WGBC), цитирано от GreenTech.bg.

Всяка сграда на планетата трябва да бъде "нетно нулево-въглеродна" до 2050 г. Това е ключов фактор за ограничаване на затоплянето до по-малко от два градуса Целзий. Понастоящем по-малко от един процент от всички здания са нетно нулево-въглеродни. Това понятие описва високоефективните сгради, които сами генерират или си доставят от възобновяеми източници енергията, от която се нуждаят, за да функционират.

Превръщането на всички сгради по света в нулево-въглеродни такива ще изисква "монументални" усилия от страна на бизнеса, правителствата и НПО, посочи Тери Уилс, главен изпълнителен директор на WGBC. Ако днес нулево-въглеродните сгради са хиляди, те трябва да станат милиарди, добави тя. "Бизнесът, правителствата и неправителствените организации са ключът към тази трансформация – но те трябва да се ангажират с агресивни действия. Възможно е да се създаде свят, в който всяка сграда произвежда нулеви въглеродни емисии, но трябва да започнем днес".

Световният строителен сектор е значителен източник на замърсяване с парникови газове. Строителството отговаря за около 30% от световното потребление на енергия, 30% от глобалните вредни емисии и средно половината от CO2 емисиите в големите градове.

Преходът към нетни нулево-въглеродни сгради ще трябва да се осъществи в период на силен растеж на сектора. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика, глобалният сграден фонд се очаква да се удвои – от 223 милиарда квадратни метра днес до 415 милиарда квадратни метра през 2050 година.

Да се гарантира, че всички нови и всички вече съществуващи сгради ще станат нулево-въглеродни ще изисква значителни, добре координирани усилия. Темпото на обновяване ще трябва да се подобри "драматично" – сегашната скорост на обновяване е по-малко от един процент годишно, а WGBC смята, че за да се постигне целта за нулеви въглеродни емисии в сектора до 2050 г., обновяването трябва да се случва с три процента годишно, започвайки от 2017 г.

Според прогнозите, всички нови сгради трябва да са нулево-въглеродни до 2030 г. Всички нови и реновирани сгради трябва да имат нулев нетен отпечатък до 2050 г. За да се постигне това, според доклада на WGBC, предприятията, които инвестират в нови сгради, строят или наемат имоти, трябва да се насочат изцяло и само към новото поколение сгради с нулеви емисии. Правителствата трябва да подкрепят новите стандарти за нулеви емисии на въглероден двуокис за всички нови и съществуващи здания. Неправителствените организации пък трябва да разработят нови програми за сертифициране на сгради с нулеви въглеродни емисии, които строителните фирми да могат да прилагат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив