13 Май 2024, 13:58 Днес (8) | Вчера (0)

Всички скочиха срещу промените в болничния

20 Октомври 2017 09:33 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 октомври 2017, 09:17

Синдикатите са против орязването на обезщетението, работодателите пък искат да го плащат само 1 ден

Макар и с различни съображения, синдикатите и бизнесът не одобряват предложението на НОИ за орязване на първите три дни от болничния. Осигурителният институт предлага първите три дни да продължат да се плащат от работодателя, но само на 50% от осигурителния доход, а не на 70 на сто, както е сега. НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%. Мотивът на НОИ е "облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби". Срещу намалението на обезщетението няма намаление на осигуровката за общо заболяване и майчинство, няма и оценка какъв ще бъде ефектът от тази промяна, пише в днешния си брой в. Сега.

Идеята не се харесва от социалните партньори. От КНСБ смятат, че така няма да се реши проблемът с фалшивите болнични, но пък ще се намалят правата на хората. "По този начин се взема от джоба на болния и страдат осигурените лица", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите на колежката му Ася Гонева промяната е реверанс към бизнеса, след като социалният министър Бисер Петков обяви, че ще увеличи административно минималните осигурителни прагове. В замяна НОИ предлага бизнесът да плаща по-малко, но това се представяло като превенция срещу злоупотребите.

Въпреки че намалява тежестта за работодателите, те също не одобряват промяната. Те настояват да се върне положението отпреди 2009 г., когато те плащаха само първия ден, а след това болничният се плащаше от НОИ. Мярката с трите дни за сметка на бизнеса бе въведена като временна и антикризисна, за да облекчи НОИ, като се смяташе, че работодателите ще контролират по-добре служителите си. Това даде ефект в началото, но след това разходите за болнични започнаха да растат значително - и за осигурителния институт, и за работодателите.

"Ние се съгласихме в кризата на тази мярка, защото наистина имаше работодатели, които предпочитаха да пускат служителите си в болничен, за да не плащат заплати, защото тогава нямаше работа. Но вече има работа, а няма хора. Заради това ние настояваме да се върне старото положение отпреди 2009 г.", коментира пред "Сега" шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му това, което се предлага за догодина, е по-добро от положението в момента, но може да е още по-добро. Велев смята, че орязването на болничните ще има някакъв ефект, но той няма да е значим, а "джипитата ще продължат да издават фалшиви болнични на килограм".

КНСБ категорично не подкрепя и въвеждането на по-дълъг стаж, за да може човек да получава обезщетение за безработица. Предложението е от 2018 г. човек да трябва да се осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както е в момента - 9 месеца. Синдикатите искат и по-значимо увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица. Според КНСБ увеличаването от 7.20 лв. на 9 лв. не е достатъчно. КНСБ искат минималната сума на ден да стане 14.50 лв., тоест около 300 лв. месечно, или 60% от минималната заплата за предходната година. Изчислили са, че това ще струва допълнителни 56 млн. лв. на държавното обществено осигуряване.

КНСБ искат още таванът на пенсиите да се увеличи на 1000 лв., а максималният осигурителен доход - на 3000 лв. Проектът на бюджета на ДОО предвижда и двете суми да останат, както е сега - 910 лв. пенсия и 2600 лв. максимален осигурителен доход. Работодателите, естествено, са на другия полюс - те от два дни искат оставката на социалния министър Бисер Петков заради намерението административно да увеличи минималните осигурителни прагове с 3.9%.

АЛТЕРНАТИВА

Васил Велев допуска и други варианти за реда, по който се плащат болничните, за да има реално намаление на злоупотребите. Един от тях е например първият ден от болничния да не се плаща изобщо, вторият да е за сметка на работодателя, а НОИ да започне да плаща от третия ден нататък.


ПРОТЕСТ

На фона на валящите от кабинета обещания за увеличение на заплати КНСБ организира национален протест в София на 27 октомври. Протестът ще е срещу работодателите и искането им да отпадне добавката за стаж към заплатата. Синдикалистите ще протестират пред Министерския съвет, но и пред сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Нейният шеф Васил Велев внесе официално за разглеждане въпроса в тристранния съвет. Вчера синдикатът на Пламен Димитров се срещна и с ГЕРБ. "Засега чуваме обещания, но още гаранции за това, че ще има изпълнение на тези очаквания, няма. Утре (днес - б.р.) имаме среща с реалния бизнес да си говорим какво го стяга чепика българския бизнес и дали е минималната заплата или са кадрите, квалификацията и това, че няма хора", каза Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив