24 Април 2024, 08:34 Днес (0) | Вчера (6)

Всяка компания вече може да заяви онлайн консултация с БАЕЗ

25 Ноември 2022 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2022, 09:42
Министерството на икономиката и индустрията

Към края на септември БАЕЗ отчита ръст на премийния приход с над 13%. Одобрените кредитни лимити по застраховки на търговски и политически риск за износ надхвърлят 852 млн. лева

Всяка компания вече може да заяви онлайн консултация с Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Експерт на институцията ще обсъди индивидуалните нужди на фирмите и ще предложи продукти, които да подпомогнат растежа и излизането им на нови пазари. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов на откриването на събитие, част от инициативата "Корпоративна среща с бизнеса" на дружеството. По думите му БАЕЗ разработва интерактивен модул, чрез който записването на подобни консултации ще става изцяло онлайн. Това е поредният инструмент, разработен да улеснява и подкрепя бизнеса в процеса на позиционирането му на чужди пазари.
"С Българската агенция за експортно застраховане сме в постоянен контакт, за да създаваме повече възможности за българските компании да излизат и да се позиционират на нови пазари", подчерта министър Стоянов. Той допълни, че е много важно компаниите да имат пряк и непосредствен контакт с експертите на Агенцията и да получават подкрепа във всяка стъпка по планиране и реализиране на проектите им на чужди пазари.
"В най-кратки срокове стартираме и нова услуга в подкрепа на българския експорт – издаване на гаранции по изпълнение на договори с бенефициенти от ЕС за компании, които реализират износ на стоки или услуги от България", каза още икономическият министър. Това е още един инструмент, който да намали финансовия натиск над българските компании, които работят на чужди пазари и, който ще ги направи по-конкурентоспособни.
От представените данни по време на събитието стана ясно, че към края на месец септември 2022 г., Агенцията по експортно застраховане отчита ръст на премийния приход с над 13% в сравнение с 2021 г. Отчетени в сектора на одобрени кредитни лимити по линия на застраховки на търговски и политически риск за износ надхвърля 852 млн. лева.
Събитието се организира от БАЕЗ, ББР и ИАНМСП, а в неговото откриване участие взеха Гълъбин Гълъбов – председател на БАЕЗ, Веселин Рашин – заместник-председател на БАЕЗ и Цанко Арабаджиев – изпълнителен директор на ББР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив