20 Април 2024, 11:03 Днес (0) | Вчера (10)

Второкласници мислят, че токът и водата в къщи са безплатни

13 Ноември 2017 16:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2017, 15:37

Малчугани учат как се прави бюджет

Децата често не са наясно с т.нар. "невидими" разходи в семейството – битови сметки, разходи по дома и други. Когато по време на играта влизат в ролите на мама и татко и правят семейния бюджет, малчуганите нерядко пропускат разходите за ток, вода и т.н., защото мислят, че са без пари. Но пък обичайно включват тези за лакомства и дрехи – това сочат наблюденията на експертите от "Инициатива за финансова грамотност". 

"Напълно обяснимо е, че децата не са наясно с детайлите в семейния бюджет като се има предвид възрастта им, а и факта, че  в къщи не водят често разговори за това. Но всъщност, българчетата не се различават толкова много от връсниците си по света в това отношение", обяснява Росица Вартоник от фондацията. Според нея е важно финансовото ограмотяване да започне отрано, защото само така знанията ще се превърнат в устойчиви навици, в поведение.  Например, едно е да знаеш, че трябва да си водиш бюджет, а друго е да го правиш редовно, като част от нещата от живота.

Програмата "За парите и други важни неща: Първи стъпки" е чудесен начин децата да усвоят базови умения за управление на личните финанси, а също и за развитие на предприемаческите им умения, за идентифициране на талантите и заложбите им, които да послужат в бъдещото им професионално ориентиране. Защото всичко това малчуганите усвояват по техния начин – чрез игри, творчество, театър и много усмивки. 

За да може програмата "За парите и други важни неща" да стигне до максимално много деца, от  "Инициатива за финансова грамотност"  провеждат обучения на учители, които на свой ред "играят" работилниците със своите ученици.  И детската, и "тийн" програми са одобрени от МОН и се присъждат квалификационни кредити при завършването й. Предстоят поредни обучения  за учители в София – на 2-ри декември  ще се представи новото ръководство с детските работилници,  а на 3-ти декември – тийн работилниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив