25 Април 2024, 01:38 Днес (0) | Вчера (12)

Във ВАС са подадени две жалби срещу решението за строеж по "Южен поток"

08 Август 2014 15:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2014, 15:18

Регионалният министър не може да отмени сам разрешението

Съгласно действащото законодателство министърът на регионалното развитие не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж за подобекти на "Преносен газопровод Южен поток". Това обявиха от пресцентъра на министерството. Според разпоредбата на чл. 214а от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дори и в хипотезата на подадена жалба, министърът на регионалното развитие няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт.  Тази теза е застъпена и в установената съдебна практика на Върховния административен съд. Общата норма на чл. 91, ал. 1 от АПК, която дава възможност  административният орган  при подадена жалба да преразгледа въпроса и да оттегли сам оспорения акт, е неприложима по отношение на издадени разрешения за строеж. Оттук следва, че ако министърът на регионалното развитие издаде заповед по чл. 91, ал. 1 от АПК, тя би била нищожна.

Разрешенията за строеж на министъра могат да бъдат обжалвани относно тяхната законосъобразност от заинтересованите лица само пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването им в Държавен вестник чрез Министерството на регионалното развитие. Това е предвидено в чл.149, ал.4 от ЗУТ. В случай, че в този срок бъде подадена жалба срещу издаденото разрешение, единственият компетентен орган да се произнесе по нея е Върховният административен съд. В хода на съдебното производство съдът преценява дали жалбата е подадена в законоустановения срок, дали е от заинтересувано лице и дали е основателна. Срещу разрешителното за строеж може да бъде подаден и протест от прокурор. Това е предвидено в чл. 215, ал. 3 от ЗУТ.

Законът предвижда също, че допуснатото предварително изпълнение на акта може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС.

Припомняме, че на 31 юли 2014 г. по заявление от Валентин Станчев, пълномощник на Владимир Инков и Игор Елкин, изпълнителни директори на "Южен поток- България" АД, във връзка с реализиране на проект "Преносен газопровод "Южен поток” на територията на Република България” министърът на регионалното развитие е издал Разрешение за строеж за подобекти от газопровода Южен поток. Разрешението за строеж е публикувано на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и е обнародвано в Държавен вестник, бр.64/05.08.2014г.

Днес чрез Министерството на регионалното развитие са подадени две жалби до Върховния административен съд - от името на Сдружение "Гражданска лига за България" и от името на Радан Кънев от Реформаторския блок. И двете жалби оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж, така и предварителното му изпълнение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив