24 Април 2024, 18:32 Днес (12) | Вчера (6)

Във Великобритания и Холандия са отменени полети заради ураганна буря

28 Октомври 2013 09:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2013, 09:23
Под лиценза на creativecommons

Бурята вече е наречена "Сейнт Джуд", по името на светия патрон на изгубените каузи. В социалните мрежи потребителите пък я кръстиха Стормагедон

Силна буря отмени десетки полети във Великобритания и Холандия. Заради лошото време на Острова е нарушено и движението на влаковете, предадоха британските медии.

На пътниците се препоръчва да проверяват информацията за полетите, преди да се отправят към летището. Властите във Великобритания предупредиха хората да избягват движението с автомобили по крайбрежните пътища в Югозападна Англия. В района са спрени и фериботите.

Ветрове с ураганна сила от 130-145 км/ч и валежи до 30 л на кв. метър - това предупреждение за най-лошото време от близо 30 години насам беше отправено в петък следобед за почти половината територия на Великобритания.

Бурята вече е наречена "Сейнт Джуд", по името на светия патрон на изгубените каузи. В социалните мрежи потребителите пък я кръстиха Стормагедон (от английските думи за буря и Армагедон - бел.ред.). Очаква се след като премине през страната, "Сейнт Джуд" да се насочи към Северно море в понеделник следобед.

В северните и западните провинции на Холандия е обявен оранжев код за опасни метеорологични условия. Очаква се силната буря да достигне страната до няколко часа. Скоростта на вятъра там може да достигне 120 км/ч, като по крайбрежните райони не се изключват и пориви до 140 км/ч. Властите призоваха шофьорите да бъдат изключително внимателни по пътищата. Заради силния вятър има опасност от падане на дървета и пътни знаци.

Амстердамското летище "Схипхол" отмени 42 полета поради заплахата от приближаващия ураган. На пътниците се препоръчва да проверяват информацията за полетите, преди да се отправят към летището.

Датската метеорологична служба също издаде предупреждения заради ураганни ветрове, очаквани в някои части на страната и за покачване на водите в други.

В Швеция бяха издадени сходни предупреждения. Там се очаква буреносните ветрове да атакуват в понеделник вечерта в южните и западните части на страната. Във вторник и сряда бурята ще се премества бавно към северната част на Швеция.

Заради "Сейнт Джуд" Франция също очаква лошо време и дори първи торнада в северните части. Оранжев код за приближаване на мощен ураган беше обявен в 12 френски департамента. Очаква се стихията да донесе пориви на вятъра между 100 и 140 километра в час, да предизвика големи вълни, да повали дървета, електрически стълбове и рекламни табла и да отнесе покриви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив