19 Април 2024, 22:13 Днес (10) | Вчера (11)

Въвежда се механизъм за финансови корекции при нарушения по оперативните програми

29 Октомври 2014 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 октомври 2014, 13:55

Идеята е са се осигури справедливост при налагането на корекции

Правителството одобри промени в методологията за определяне на финансови корекции във връзка с нарушения, установени при възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани от европейските фондове. Целта е да се въведе ясен подход за определяне на случаите, в които финансовата корекция не следва да бъде за сметка на бенефициента, както и обективни критерии за покриването й.

Определени са основните принципи за установяване на случаите на налагане на финансови корекции, които не следва да бъдат за сметка на бенефициентите:
-бенефициентът е спазил изцяло разпоредбите на приложимото законодателството;
-за установеното от управляващ орган или от Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС” нарушение е постановено решение на КЗК или ВАС, с което бенефициентът се е съобразил;
-в обявлението или документацията са заложени изисквания или критерии за оценка, които са били предмет на контрол от страна на КЗК и ВАС;
-бенефициентът се е съобразил с изрични указания на управляващия орган.

С промените се регламентират възможността и обстоятелствата, при които органът, налагащ финансова корекция, може да прояви гъвкавост и да наложи по-малка корекция (до 10%) в ситуации, в които към конкретната поръчка не би имало интерес от страна на икономическите оператори в другите държави-членки.

Предлага се и създаването на механизъм, регламентиращ систематичен анализ на причините и отговорността за финансовите корекции, последствията от тях, както и мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяването им в бъдеще.

Направените изменения в действащата методология са в пълно съответствие с прилаганата от Европейската комисия методология за финансови корекции. Същевременно се осигурява справедливост при налагането на корекции, което от своя страна би намалило оспорването им по съдебен път.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив