28 Април 2024, 04:56 Днес (0) | Вчера (0)

Въвеждаме единния банков лиценз до началото на 2007 година

30 Май 2005 09:58 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Така банките със седалища в страните от ЕС ще могат да откриват клонове у нас

Подуправителят на Българската народна банка Цветан Манчев ще открие във Варна конференцията “Финансови услуги в Обединена Европа”, организирана от Икономически и социален съвет. Това съобщиха от БНБ.
В изказването си Манчев ще направи обзор на въведените регулации към  настоящия момент в областта на банковия надзор, местните и презграничните преводи, електронните платежни инструменти, на създадената правна рамка за извънсъдебно решаване на платежни спорове - Помирителна комисия, както и на въведените европейски регулации по отношение на платежните системи.
Очаква се подуправителят на БНБ да очертае и предстоящите задачи за подготовката на страната до датата на членството. Първата от тях е въвеждането на единен лиценз, който ще съдейства за свободното предоставяне на финансови услуги в рамките на цялата общност. Така кредитните институции, получили лиценз в държава - членка по седалище, могат чрез създаване на клонове на територията на общността да извършват всяка от дейностите, разрешени на кредитни институции. Втората задача е надзорът от държавата - членка по седалище, да се осъществява чрез постигане на основна хармонизация, въвеждането на единен лиценз и взаимното признаване на системите за банков надзор. Освен това трябва да се въведе нов режим на оздравяването и ликвидацията на кредитните институции.
До датата на членство на България в ЕС (01.01.2007 г.) ще бъде въведена в българското законодателство Директива 2002/47/ЕО за споразуменията за финансово обезпечение.  Директивата предвижда установяване на минимални общи изисквания за финансовите обезпечения в рамките на ЕС и въвеждане на единен правен режим по отношение на ценните книжа и парите по сметка, използвани като обезпечения. Освен това до 1 януари 2007 г. ще бъде въведена в българското законодателство Директива 2002/87/ЕО за благоразумен надзор върху кредитните институции, застрахователните дружества и инвестиционните посредници във финансов конгломерат.
Предвиждат се значителни промени, свързани с кредитните  трансфери, транспониране и прилагане на указанията на Европейски банков стандарт EBS602 V1 – Електронен индикатор на плащания (е-РІ) в областта на картите и други. Освен това се предвиждат и мерки срещу използване банковата система за пране на пари и финансиране на тероризма.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив