18 Април 2024, 19:09 Днес (11) | Вчера (11)

Въвеждат нови правила за подбор на кадри в държавната администрация

14 Юли 2015 12:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2015, 11:47

81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс

Съветът за административна реформа, председателстван от заместник-министър председателя по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, прие с единодушие въвеждането на задължителния централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация, на база модела на Европейската комисия и други европейски модели за подбор на кадри.

Вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, заедно с министрите, заместник-министрите и експерти от екипите на всички министерства дадоха категоричната си подкрепа за въвеждането на задължителен централизиран подбор като първа фаза за набиране на държавните кадри. Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. "Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на "вратичките" за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор", подчерта вицепремиерът Бъчварова.

Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера Бъчварова, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи "вратички" в Закона за държавния служител. Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс. По време на първия етап - т.нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции.

Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години. В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса, всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация. "Задължителният централизиран подбор ще въведе ново ниво на прозрачност и обективност", подчерта Калина Константинова, съветник по въпросите на държавната администрация в кабинета на вицепремиера Бъчварова.

По време на заседанието на Съвета по административна реформа бе обсъдено и практическото въвеждане на задължителната оценка на въздействието на законодателството. "Представеният Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове цели създаването на механизъм, който да подобри качеството на законодателството", подчерта вицепремиерът Бъчварова. Чрез този способ ще се отговори и на критиките на бизнеса за липса на последователност и предсказуемост на регулаторната политика. На базата на данни от други европейски държави, въвеждането на задължителна оценка на въздействието може да доведе до 40% по-малко промени в законодателството. По думите на вицепремиера Томислав Дончев, оценката на въздействието и нейното подлагане на обществено обсъждане ще позволи и конкурентост, тъй като дава възможност по време на периода на обществена консултация представители на организации, като тези от НПО сектора, да предложат алтернативна оценка на въздействието и свой анализ. По време на обсъждането, представителите на министерствата подкрепиха предложенията, изработени съвместно от екипа на Бъчварова и този на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Предстои финализиране на законопроекта на база коментарите от заседанието на съвета. "Това е механизъм, който брани обществения интерес и механизъм, който е антилобистки и антикорупционен",  допълни вицепремиерът Бъчварова. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив