19 Март 2024, 05:52 Днес (0) | Вчера (10)

Възгледите на европейските застрахователи за изкуствения интелект

07 Август 2020 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 7 август 2020, 09:12

Insurance Europe публикува информация за възгледите на европейската застрахователна индустрия относно използването на изкуствения интелект (AI).

Застрахователите вече използват AI за подобряване на обслужването на клиентите, повишаване на ефективността, осигуряване на по-добър поглед върху нуждите на клиентите и предотвратяване на измамни операции. Клиентите приемат тази иновация в застраховането, тъй като тя отговаря на техните нужди и прави взаимодействието им със застрахователите по-удобно.

В бъдеще се очаква AI да помогне на застрахователите да прогнозират риска с по-голяма точност и да използват по-сигурна прогноза за бързо внедряване на нови продукти в отговор на възникващи рискове.

Въпреки това застрахователите са изправени пред три предизвикателства за увеличаване на ползата както за потребителите, така и за самите тях при използването на AI:

Първо, при разработването на AI системи застрахователите са изправени пред ограничен достъп до данни от публичния сектор. За максимална обществена полза такива бази данни следва да бъдат достъпни безплатно и в машинно четим формат. Данните за някои приложения на AI понякога се концентрират в няколко институции, което води до ограничен или скъп достъп до тях. Въпросните данни биха могли да подобрят AI системите и да обслужват по-добре клиентите. Това повдига въпроси относно това как трябва да се управлява достъпът до тези данни.

Второ, застрахователите биха искали да видят цялостен подход към регулирането им въобще. Правната рамка на ЕС вече обхваща области, свързани с AI като основни права, поверителност и защита на данните, както и безопасност и отговорност на продуктите. След това европейската рамка се допълва от националните регулаторни рамки. За да се подпомогне развитието и усвояването на AI и да се избегнат ненужни регулаторни тежести, е необходима принципна регулаторна рамка за AI, която се основава на съществуващите регулаторни рамки на ЕС и на национално равнище.

И накрая, в момента липсва ефективно сътрудничество между органите, отговорни за цифровизацията. Необходимо е всички национални органи да работят в тясно сътрудничество и да осигурят последователност в прилагането на правилата за по-нататъшно развитие на единния цифров пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив