19 Април 2024, 23:58 Днес (10) | Вчера (11)

Възможно е цената на тока да бъде намалена, обяви енергийният министър

26 Февруари 2016 12:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2016, 11:12

Очакваното намаление е малко над 20 процента

Очаква се и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена тъй като виждаме, че цената на природния газ спада. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Очакваното намаление е малко над 20 процента. Това е основната причина, което би дало възможност на КЕВР да понижи цената на ел. енергия, но трябва да се направят доста анализи и изчисления, докато се вземе правилното решение, добави Петкова, цитирана от БГНЕС. Понижаването на цените би повлияло ТЕЦ-овете, които работят на газ.

Когато КЕВР излезе със своето решение, ще разберем с точност за кого ще бъде това намаление, отбеляза Петкова.

"Скоро ще станем свидетели на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар. Към настоящия момент плащаме цена, съгласно регулираната цена от КЕВР и цената на борсата няма как да окаже пряко влияние на цената на ел. енергия за битовите потребители", допълни Петкова. По повод либерализацията на пазара, Петкова уточни, че "това е процес, който е протекъл във всички страни-членки на ЕС и България е последната страна, която не е либерализирала своя пазар, а това създава дисбаланс във финансовата система на българската енергетика. Ето защо ние имаме амбицията и желанието, и волята, да пристъпим към тази крачка".

Това ще постави всички заинтересовани лица в качествено нова ситуация - както производителите на ел. енергия, така търговците и за битовите потребители.

Либерализацията означава две неща - цени, които са пазарни и възможност на избор на доставчик на енергия от страна на българските потребители. "Всеки българин ще има възможност да избере своя доставчик съобразно офертите, които тези доставчици ще представят и съобразно офертата, която е най-добра за съответния потребител", каза министър Петкова.

Тя уточни, че не може да се каже каква ще е цената на ел. енергия след либерализацията, но практиката в останалите европейски страни показва тенденция на леко повишаване. В Румъния това повишение е било между 3 и 7 процента. Много скоро след това цената на ел. енергия е паднала на нива под тези преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив