03 Май 2024, 09:55 Днес (0) | Вчера (13)

Възстановен е пътят през прохода "Предела"

04 Декември 2014 16:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2014, 15:49

950 хил. лв. бяха осигурени от републиканския бюджет за спешните аварийно-възстановителни дейности на отсечката

Успяхме да възстановим пътя за Банско преди началото на зимния сезон, когато ще има много хора и ще бъде опасно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след водосвета по повод пускането на движението по ремонтирания участък от прохода.

950 хил. лв. бяха осигурени от републиканския бюджет за спешните аварийно-възстановителни дейности на отсечката. В продължение на един месец е работено с пълна мобилизация и без почивен ден, за да бъде възстановено движението за Банско в кратки срокове, подчерта регионалният министър. Тя благодари на експертите от АПИ и на изпълнителите и посочи, че на фирмата, която успешно завърши укрепителните дейности, е възложено и зимното снегопочистване в района.

Основата на пътя в района на км 15 от пътя Симитли – Разлог е укрепена със 152 пилота. В изграждането им са вложени над 45 тона арматура и 253 куб. м бетон. Поставени са и 112 анкера, за не се окажем отново в аварийна ситуация след топенето на снеговете от предстоящия зимен сезон, каза министър Павлова. За повишаване на безопасността на движението през участъка са монтирани и 136 м ограничителни системи. 
Второкласният път е единствената транспортна връзка, свързваща общините Разлог, Банско, Добринище, Белица и Гоце Делчев, както и населените места в тях, с областния център Благоевград. Той е и най-пряката и удобна връзка между Северна, Северозападна и Западна България със зимните курорти в Пирин.

След проведени разговори между министъра на регионалното развитие и благоустройството и изпълнителя на ремонта в участъка, фирмата ще съдейства за завършване на основното асфалтиране на улиците в Банско, където се изпълнява проект за водния цикъл на общината. Така ще се обезопаси преминаването на автомобили. Правителството направи необходимата мобилизация, за да бъде подкрепен всеки един от кметовете на общини, в които се изпълняват проекти по Оперативна програма "Околна среда", за да завършат успешно и да минимизираме  щетата от загуба на европейски средства, каза министър Павлова.

Заради наводнения участъци от републиканската пътна мрежа в областите Хасково и Кърджали са затворени за движение. Колегите ми са на място. Надявам се, на тези места да не се повтори това, което се случи на прохода "Предел”. Ситуационният център в АПИ работи на 24-часов режим. Имаме и пълна мобилизация за зимно поддържане, заяви министър Павлова.

В резултат на падналите обилни валежи на 24 октомври т.г. пропадна подпорна стена при 15-ти километър на второкласния път Симитли – Разлог и едното платно за движение остана затворено.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив