18 Април 2024, 12:58 Днес (4) | Вчера (11)

Възстановяването на европейските банки започна

01 Август 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

След като повече от две години кризата на европейския банков пазар доведе до рязък спад на печалбите на всички компании от сектора, резултатите за второто тримесечие на годината на много от гигантите носят основания за оптимизъм на инвеститорите на Стария континент, се казва в анализ на "Уолстрийт джърнъл".

След като повече от две години кризата на европейския банков пазар доведе до рязък спад на печалбите на всички компании от сектора, резултатите за второто тримесечие на годината на много от гигантите носят основания за оптимизъм на инвеститорите на Стария континент, се казва в анализ на "Уолстрийт джърнъл". Според експерти тенденцията за регистриране на увеличение на печалбата ще продължи, което ще намали натиска върху много банки, които в момента са на ръба на фалита, и ще окаже помощ на цялостния ръст на европейската икономика. Показателен за увеличението на доверието в европейските финансови институции е и фактът, че само за месец юни ценните им книжа са регистрирали ръст от 37%.

Причините за това подобряване на финансовите резултати е спадът на обема на лошите заеми в портфейлите им, по-доброто управление на активите им, печалба от динамиката на валутните курсове и краят на кризата на фондовите пазари.

Все пак основният въпрос остава може ли подобрението на приходите от консултантска дейност по сливания и поглъщания и печалбите от търговия с акции, облигации и валута да надмине регистрирания спад от дейностите с фиксиран доход. Това тримесечие ще се окаже добро за банките в това отношение, продължава анализът на "Уолстрийт джърнъл", базирайки се на проучвания сред водещи банкови мениджъри, но дългосрочното възстановяване зависи от резултатите за текущата четвърт на годината. Наблюдатели коментираха, че двигател на възстановяването може да бъде и пренебрегваният по време на бума на фондовите борси банков пазар за клиенти на дребно.

Най-големия банков пазар в Европа - Германия, е двигателят зад това увеличение. Според наблюдатели финансовите институции в страната печелят от цикличността на пазара, но макроикономическите проблеми в Германия може да забавят темпа на растеж. Именно това кара някои експерти да се съмняват в рязкото възстановяване на сектора, но като цяло прогнозите за бъдещето на европейските банки са оптимистични.

---------------------------

Изнесените днес финансови резултати на някои от най-големите европейски банки - "Дойче банк" и BNP Paribas. Германският гигант регистрира печалба за втората четвърт на годината от 1.1 млрд. евро, увеличение с 50% спрямо същия период на миналата година.

Анализатори очакваха по-малка печалба, като източници от банката заявиха, че прогнозите им за цялата финансова 2003 г. са по-лоши заради увеличаването на корпоративните данъци в Германия.

Френската банка, която е лидер сред финансовите институции по пазарна капитализация, пък обяви, че очакванията й за добри финансови резултати може да доведат до програма за обратно изкупуване на ценните й книжа на стойност 2 млрд. евро. Анализатори коментираха, че това е показателно за очакванията на BNP Paribas за продължително подобряване на финансовите й позиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив