28 Април 2024, 19:32 Днес (0) | Вчера (0)

Външните министри на ЕС обсъждат санкции срещу Русия след авиокатастрофата

22 Юли 2014 09:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юли 2014, 09:32
Под лиценза на creativecommons

Запознати източници смятат, че решението за по-мащабни икономически санкции може да се вземе само от държавните и правителствените глави, а тяхната сериозност може да зависи от Холандия, която понесе най-големи загуби в човешки животи при авиокатастрофата

Външните министри на страните членки на Европейския съюз се събират днес в Брюксел, за да обсъдят последиците от падането на малайзийския самолет над Източна Украйна миналата седмица и в този контекст евентуални нови санкции срещу Русия. С всичките си тежки приказки по темата обаче е малко вероятно те да прибегнат до по-тежко наказание на Москва от ускоряване на вече договорените индивидуални санкции, пише в свой анализ агенция "Ройтерс".

Амариканският президент Барак Обама засили натиска върху Европа за по-агресивен отговор, а трите водещи европейски сили – Великобритания, Франция и Германия – заявиха, че ще увеличат санкциите. Особено Лондон изтъкна, че е готов да понесе икономическите последствия от това.

При все това, според дипломати не се очаква днес външните министри да отидат по-далеч от постигането на съгласие за добавяне на още компании и личности към списъка с тези, чиито активи се замразяват. Запознати източници смятат, че решението за по-мащабни икономически санкции може да се вземе само от държавните и правителствените глави, а тяхната сериозност може да зависи от Холандия, която понесе най-големи загуби в човешки животи при авиокатастрофата над Донецка област.

Следващата среща на върха на ЕС е насрочена за 30 август, а принципно страните членки могат да свикат и извънредна такава. "Докато не се свика такава среща, министрите не могат да направят нищо повече, дори и да искат", казва европейски дипломат пред "Ройтерс".

"Импулсът за това трябва да дойде от Холандия, тъй като тя има моралното право да поиска решителна и твърда реакция. Всичко зависи от нея", добавя друг дипломат.

На последната среща на европейските лидери на 16 юли – ден преди падането на малайзийския самолет – те се споразумяха да санкционират руски компании, спомагащи за дестабилизацията на Украйна, и да блокират новите заеми за Москва – умишлено неясна формулировка.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив