27 Април 2024, 21:22 Днес (0) | Вчера (11)

Вържи багажа да ти е мирна колата (видео)

01 Юли 2013 12:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2013, 12:39
http://avtonovostidnya.ru

Германски есперти проведоха автомобилни краш-тестове с незакрепен багаж

Помните ли поговорката „Вържи попа, за да е мирно селото”? За любознателните: тя се е родила по времето на османското иго, когато български духовници оглавявали не едно въстание. Кой знае, може германски експерти с интерес в историята на Балканите да са дочули тази поговорка и да са я свързали с последното си изследване, понеже то доказва по подобен начин ефекта от незакрепен багаж в пътуващ автомобил.

Специалисти от германския автомобилен клуб ADAC проведоха поредица от краш-тестове с автомобили, натоварени с неукрепен товар в багажното отделение, съобщи електронното издание avtonovostidnya. За провеждането на  изпитанията специалистите поставят в  багажника на тестовата кола обичайните предмети, които хората вземат, отправяйки се на пикник, например: сгъваеми столове и маси, посуда и друг инвентар.

При провеждането на теста автомобилът със скорост 50 км/ч  се сблъсква с бариера. Въпреки невисоката скорост, незакрепеният багаж се премества в предната част на автомобилния салон и се блъска в главите на манекените. Експертите заключават, че в реална ситуация такива травми биха били крайно опасни и даже смъртоносни за пътниците.

В един от тестовете експертите поставят на предната седалка манекен с вдигнати крака на таблото – често при дълъг път пасажерите на мястото до водача могат да бъдат видени точно в такава поза. Краш тестът показва – при задействане на въздушната възглавница коленете на човека се удрят в него с голяма сила и в най-добрия случай могат да му нанесат сериозни травми.

 

 

 

Обобщавайки резултатите от тестовете, експертите от ADAC са категорични: шофьори, вържете багажа да ви е мирна колата и здрави спътниците. От автоклуба препоръчват най-тежките предмети да се поставят в багажника най-близо до задните седалки и възможно най-ниско до пода, при това обезателно фиксирани със специални ремъци за багаж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив