26 Април 2024, 20:00 Днес (11) | Вчера (14)

Върховният съд на САЩ одобри реформите в здравеопазването на Барак Обама

29 Юни 2012 11:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2012, 11:37

Реформата, предложена от президента, дава на абсолютно всички граждани на САЩ достъп до минимални медицински услуги, дори и без задължителната досега здравна застраховка

Върховният съд на САЩ одобри историческите реформи в системата на здравеопазването в страната, въведени от американския президент Барак Обама, предаде Би Би Си.

Това представлява истинска победа за администрацията на президента демократ в светлината на приближаващите през ноември избори за поста на държавен глава.

Реформата, предложена от президента, дава на абсолютно всички граждани на САЩ достъп до минимални медицински услуги, дори и без задължителната досега здравна застраховка.

Членовете на Върховния съд обаче постановиха ключово изискване, наречено „индивидуален мандат” – американците трябва или да си купят здравна осигуровка, или да платят глоба на Конгреса. При гласуването „за” и „против” решението бе прието с резултат 5:4.

Главният аргумент на правителството е, че Конгресът притежава легална способност да регулира междущатската търговия, но някои от съдиите не се съгласиха.

Противниците на закона заявиха, че Конгресът не може да принуждава хората да купуват стоки от частни компании. Един от съдиите по случая пък твърди, че „индивидуалният мандат” се възприема като условие за въвеждане на още един данък.

Освен това от Върховния съд бе поискано да разгледа друга част от закона, отнасяща се за разширяването на правителствената програма за граждани с ниски доходи Medicaid. Той постанови ограничения на разпоредбата, но не я премахна изцяло.

„Според нас нищо не пречи на Конгреса да предложи средства за реформите на президента, за да разшири достъпа до здравно осигуряване, и да поиска от щатите, които приемат тези средства, да се съобразяват с условията на ползването им”, заявяват от съда.

„Конгресът обаче няма право да наказва щати, които изберат да не участват в новата програма, като им отнеме съществуващите средства за здравеопазване”, допълват магистратите.

Здравната реформа предизвика разгорещени спорове и противоречия в САЩ, а републиканците се обявиха твърдо против нея, обвинявайки Обама, че е социалист.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив