19 Април 2024, 16:33 Днес (10) | Вчера (11)

Вътрешният министър предлага глоби за общините, които не вземат превантивни мерки при дъждове

08 Септември 2014 10:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2014, 10:39
Под лиценза на creativecommons

Една от възможните мерки за ограничаване на щетите от наводнения при обилни валежи, е да се глобяват общините, които не си вършат работата превантивно. Това обяви в сутрешния блок на БНТ вътрешният министър Йордан Бакалов

Той посочи, че преди седмица е изпратил писма до общините да си почистят коритата на реките, канализациите и т. н. Има общини, които са си свършили работата, и други, които не са, обобщи той. 

Междувременно е издал заповед инспекторите на МВР да правят проверки по места и да дават предписания на общините. Ведомството обаче няма право да санкционира кметовете, които не са си изпълнили задълженията.

"Не може да продължаваме да бягаме след събитията. Не можем да се борим срещу природата, но можем да вземем мерки, така че щетите да са по-малки", обясни Бакалов.

Той е поискал от секретаря на междуведомствената комисия по бедствия да изготви справка за това колко пари са били похарчени през последните 10 г. за финансиране на щетите от бедствията. Според министъра сумата надхвърля 1 млрд. лв., а в същото време предпазни мерки продължават да не се взимат.

Според него това положение силно се е влошило със създаването на Министерството за защита на населението при бедствия по време на Тройната коалиция. Тогава е бил отменен и Законът за бедствията.

Бакалов съобщи още, че след бедствие доста дълго чака общините да свършат работата, която зависи от тях. Той даде пример с Мизия. На общината авансово бяха отпуснати 1 млн. лв. за справяне със ситуацията, но тези пари още не били осчетоводени, нито е готов планът, според който ще се предоставят фургоните на хората, останали без домове след бедствието.

Министърът съобщи още, че вече има сигнали за купуване на гласове, има елиминирани групи, които са се занимавали с това в северозападна България. Няма никакви притеснения с отпечатването, охраната и транспорта на бюлетините, увери министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив