25 Април 2024, 15:16 Днес (11) | Вчера (12)

ГЕРБ: Няма да се стигне до връщане на пациенти заради лимитите в НЗОК

01 Декември 2015 10:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2015, 09:37
Под лиценза на creativecommons

Силно се спекулира с темата, че ще се стигне до връщане на пациенти, заради лимитите на разходите в НЗОК. Това каза д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в парламента и депутат от ГЕРБ

По думите й, регулативни стандарти в извънболничната помощ има от години в бюджетите на Здравната каса, тъй като с финансова рамка се поема ангажимент да се гарантира разпределението по месеци на тези финансови ресурси, за да има сигурност, че парите за здраве ще стигнат до края на годината.

"Същото касае лечебните заведения , за доболнична помощ. Ние имаме от години прогнозни бюджети от времето когато се видя, че имаме ескалация на хоспитализациите и все пак трябва да имаме известно разпределение на средствата, така че от една страна те да са достъпни до всички граждани, които са здравно осигурени, а от друга страна да се гарантира бюджета, за да стигнат средствата до края на годината", посочи Дариткова, пише агенция "Фокус".

"Един нов елемент беше заложен, който създаде притеснения, но той беше интерпретиран относително спекулативно. Ставаше въпрос за това, че освен стойности тук ще се разпределят обеми дейности", обясни тя.

"За да може да всички да са спокойни, беше внесено предложение и то беше одобрено от Комисията по бюджет и финанси, че това разпределение подлежи на анализ и преразпределение, при условие, че се установи, че има дефицит или неизползване в отделни региони на страната".

Д-р Даниела Дариткова уточни, че следващият ход е Надзорния съвет на касата и регионалните звена да осигурят много ефективна и своевременна система за наблюдение на движението на пациентите в различните лечебни заведения, защото се запазва принципът, че пациентът избира лечебното заведение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив