12 Май 2024, 21:52 Днес (0) | Вчера (0)

ГЕРБ иска касиране на изборите (обновена)

16 Май 2013 13:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2013, 15:50

Цветан Цветанов ще се откаже от имунитета си и няма да влезе в новия кабинет на малцинството, обяви Бойко Борисов

ГЕРБ ще иска касиране на изборите. "Днес или утре ГЕРБ ще пусне жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите. Мотивът ни е грубото погазване на закона в деня за размисъл. За първи път в историята, политическа партия, която е спечелила изборите, ще поиска касиране на изборите." Това обяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата официална пресконференция на ГЕРБ след изборите на 12 май. Припомняме, въпреки, че спечелиха изборите, в нощта на вота от ГЕРБ не направиха изявление с мотива, че очакват официалните резултати на ЦИК. Според окончателните данни на избирателната комисия ГЕРБ печели 97 депутата.

"Най-добре е да има нови избори. Вече всички българи вече знаят коя партия какви ценности изповядва и каквото избирателите ни отредят - това ще бъде. Трети избори след това ще са абсолютно ненужни", предложи Борисов. На въпрос дали едни нови избори няма да задълбочат финансовите проблеми у нас, Борисов отговори, че новите избори могат да бъдат организирани в рамките на месец - месец и половина и няма да задълбочат състоянието на страната. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции. Имаше по-малки партии близко до бариерата, при нов избори хората могат ад си направят изводите, че ако сме 4 партии в парламента, ще бъде много лошо. Имаше някои много кресливи, че сме ги победили 30 към 1.

"Ако Конституционният съд не се е произнесъл и президентът даде мандат на ПП ГЕРБ, аз ще предложа правителство на малцинството. Длъжен съм заради тези над 1 милион българи, които застанаха зад нас. В деня, в който се закълнем като депутати в НС, г-н Цветан Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитета, за да излезе наяве истината. В кабинета, в който ще предложа, Цветанов няма да фигурира, за да е ясно, че кабинетът ще е експертен и веднага ще започне да работи" , каза Борисов. Цветан Цветанов от своя страна обяви: "Никога няма да се възползвам от имунитета си и ще взема решение, което да отговаря на обществените очаквания. В момента, вкойто се закълна като законно избран от Благоевргарския регион депутат, ще внеса искане за сваляне на имунитета, воден от интереса на държавата и българските избиратели".

БСП минаха всякакви граници – така отговори Борисов на въпрос дали може да преговаря с червените за съставяне на правителство.

 

Според Борисов него програмно правителство е невъзможно да се направи. В конфигурацията на четирите партии не би могло да се направи и стабилно правителство.

Бойко Борисов обяви още: "За първи път в новата история политическа партия е победител на парламентарни избори. Първото място на ГЕРБ е истинската оценка за нашата работа за тези 4 години. Както е казано: глас народен – глас Божий.Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84 и то - много повече".

 

Той обяви разпределението на гласовете по възраст: от 18 до 29 години 34,7% са гласували за ГЕРБ; от 30-39 г. - 37 на сто са за ГЕРБ; от 40 до 49 г. 38,6 % за били ГЕРБ; от 50 до 59 г.  35,4% са за ГЕРБ. При хората над 60 г. - 30% са за ГЕРБ. Само тук БСП ни бият и нека да го имат предвид, когато говорят, че младите са гласували за тях. Техните млади са над 60 години, подчерта Борисов.

Той каза още, че след изборите до днес не се е чувал с никой лидер. Това, че никой не е поздравил партията с победата, говори за ниво на морал, каза Борисов. Той благодари на всички симпатизанти, които са подкрепили ГЕРБ.

"Има сценарии - да ни унижават, да изберат председател на НС от Атака. Не могат да ни унижат, защото българският избирател гласува първото място за ГЕРБ", каза Борисов.

"Нищо общо нямаме с печатницата в Костинброд", каза Борисов и се прекръсти с думите: "Господ ми е свидетел". "Ако има нови избори, ще забраня всеки, който по някакъв начин е свързан с ГЕРБ, ще участва където и да било, в каквито и да е поръчки", каза Борисов. Няма как протоколите да се печатат при кандидат за депутат, който е от БСП, а бюлетините - при някой, който аз не познавам, каза още Борисов. Той посочи, че при нови избори ще иска печатните книжа и бюлетините да се правят в печатницата на БНБ. И Цветан Цветанов каза, че категорично няма нищо общо със скандала в Костинброд.

"Цялата кампания мина в систематично подготвян сценарий срещу ГЕРБ", каза още Цветанов.

Каква е програмата, върху която искат да се обединят? Ако имаха програма. Слушаш съм коренно различни мнения от многоуважаемия Местан и многоуважаемия Станишев. Едно е да кажеш програмно, друго е да чуеш програмата и трето и четвърто е да го направиш. Хората си спомнят управлението на ДПС и БСП. Фактът, че бягат от коалиционно правителство като дявол от тамян си дават сметка какво ще причинят на хората.

"БСП казват, че разстартират "Белене" - ДПС казват, че няма да строят "Белене". Българите трябва да знаят, че ако "Белене" отново се започне, тогава Господ да спаси България", отсече Борисов.

 

За данъците също се разминават. По важните теми, освен да намерят една обща тема – да се заеме голям заем, който за година и половина да се изхарчи. Ако това се направи, след това Господ няма да ги спаси. Кризата, в която ще затъне държавата, ще бъде такава, че да не се вайкат после да викат – какво направихме пак, продължи Борисов.

 

Бойко Борисов каза, че няма да коментира изказването на президента, че нови избори сега са най-лошият вариант за страната. "Президентът е независима институция, има право на своето мнение, изразил го е. Не говоря в един синхрон с никой. Всеки има право на своето мнение."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив