28 Април 2024, 14:39 Днес (0) | Вчера (0)

ГЕРБ няма да участва повече в пленарните заседания

06 Юни 2013 10:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2013, 11:20

За първи път парламентът не можа да събере необходимия кворум от 121 депутати, за да започне работа

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала малко след като се регистрираха за участие в днешното заседание на Народното събрание, съобщги БНР. Депутатите от ГЕРБ няма да влизат в пленарна зала и да участват в заседанията на парламента, бе категоричен Бойко Борисов. ГЕРБ ще се среща с хората и ще бъде коректив, заяви той.

Нормално е първата политическа сила да има председател на Народното събрание, каза председателят на ГЕРБ. Сред причините ГЕРБ да не участват в заседанията на парламента е поведението на опозицията, която се държала, по думите на Борисов, като спечелила изборите. Той отправи ред обвинения към правителството и поддържащите го партии БСП и ДПС.

Депутатите ще идват всеки ден на работа, но няма да влизат в залата, докато няма промяна в отношението и работата на Народното събрание, категоричен бе Борисов. Решението е взето след заседание на парламентарната група на ГЕРБ тази сутрин.

За първи път парламентът не можа да събере необходимия кворум от 121 депутати, за да започне работа. Председателят на Народното събрание Михаил Миков отложи регистрацията за след 20 минути, за да може да се събере кворум. Причината беше, че от парламентарната група на ГЕРБ нямаше депутати в залата. Групата на "Атака" се регистрира почти изцяло, но отсъстваха народни представители от БСП и ДПС.

В 9:05 часа се регистрираха 118 депутати. Малко преди 9:30 часа депутатите от ГЕРБ влязоха и се регистрираха. Така народните представители в залата станаха 197 и заседанието започна.

Вместо обаче заседанието да започне работа с обсъждане на правилника, от името на парламентарната група ГЕРБ Бойко Борисов взе думата и заяви, че ГЕРБ е партията, спечелила изборите, и не може да позволи партии с три пъти по-малък резултат непрекъснато да ги унижават и обиждат. Стана въпрос за вчерашните обиди на Волен Сидеров към ГЕРБ, за които Борисов каза, че ръководството на НС не е взело отношение, защото Сидеров им е партньор. Бойко Борисов каза още, че от ГЕРБ не могат да позволят комисиите да работят без кворум и обвини управляващите, че са избрали председател на НС и Министерски съвет също без кворум. Борисов каза, че поголовно се сменят хора на ръководни длъжности в държавната администрация, които са си позволили да кажат нещо против днешните управляващи. ГЕРБ няма да позволи това, декларира лидерът на партията. Той добави, че се готви рестарт на проекта "Белене", а също се готви и крачка назад по отношение на тютюнопушенето. Понеже станало ясно, че и да работят, и да не работят депутатите от ГЕРБ, нямало смисъл, те напуснаха залата.

Изявлението си Борисов завърши така: "Партия ГЕРБ, която е избрана от хората – над 1 млн. души, и когато вие се подигравате с нас и се опитвате да ни провокирате, когато ни давате квалификации от тук, ние няма да го позволим. Останете си трите партии в парламента, работете си и "пилците се броят на есен" – е казал мъдрият български народ. Благодаря ви, приятна работа". 

Депутатите, напуснали или изключени от дадена парламентарна група, нямат право да се присъединяват към съществуваща група, но могат да създават нова парламентарна група. Това решиха депутатите с текст от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Спорният текст, по който вчера се разгоряха дебати, днес беше приет с гласовете на Коалиция за България и ДПС. "Атака" гласува против, защото според партията "така се връща една уродлива практика".

Депутатите приеха още текст от правилника, според който се дава възможност новите парламентарни групи в Народното събрание да имат име, различно от партиите, явили се на изборите.

Броят на постоянните парламентарни комисии ще бъде 20, приеха още народните представители.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив