25 Април 2024, 08:01 Днес (0) | Вчера (12)

ГЕРБ обещава да намали таксите на пенсионните фондове

13 Януари 2015 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2015, 12:07
thinkstockphotos.com

Държавата трябва да задължи дружествата да осигуряват поне нулева доходност, смята Менда Стоянова

Законодателни промени за намаляване на високите такси, които универсалните пенсионни фондове удържат от вноските за втора пенсия, обещава ГЕРБ. Според закона дружествата удържат директно от всяка вноска по 5% и още 1% инвестиционна такса. Ще инициираме промени за намаляване на таксите, съобщи шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред Нова тв, цитирана от в. Сега.
Тя отново се възмути, че почти всички дружества вземат максималната такса и че тя е много висока. Законопроект за намаляване на таксите обаче стои неприет в парламента от няколко години, включително и по време на първия мандат на ГЕРБ. Освен това шефката на бюджетната комисия заяви, че държавата трябва да задължи фондовете да осигуряват поне реална нулева доходност. "Фондовете трябва да бъдат задължени със закон да осигуряват поне реална нулева доходност. Да гарантират парите на хората, които са внесени там, за да може след години да имат същата покупателна способност, която се вижда в момента. Ако сложите вашите пари на депозит в банка, поне 200 хил. от тях ще бъдат гарантирани, ако фалира. А тук нямаме дори и такава гаранция. Държавата трябва да осигурява алтернатива на хората, които желаят да спестяват, да инвестират за своя допълнителна пенсия", коментира Стоянова.
Според нея фондовете не могат да гарантират средствата на хората при финансови кризи като през 2008 г. и единствено държавата може да "даде тотална гаранция" за пенсиите в НОИ. "Гаранциите за минималната доходност са със собствени средства на дружествата и не са само от такси. Дружествата имат капитал, който често е внасян от чуждестранни инвеститори, с които се гарантира минималната доходност", коментира по повод тези нападки председателят на едно от дружествата Даниела Петкова. Размяна на реплики между двете страни имаше и по повод реалната доходност, давана от частните пенсионни фондове. В последните дни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова твърди, че универсалните пенсионни фондове имат отрицателна реална доходност за последните 12 години. И вчера депутатката от ГЕРБ, която бе сред вносителите на пенсионните промени за избора за осигуряване между НОИ и частните дружества, обясни, че има фондове, които са осигурили по-висока доходност от натрупаната инфлация за този период, но има и фондове, които са осигурили по-ниска доходност".
"Реалната доходност в пенсионните фондове на целия пазар е положителна. Предлагам да прекратим заблудата на всички, че има проблем с нея", репликира председателят на едно от дружествата Даниела Петкова. Тя върна топката на управляващите с твърдението, че единствено учителският фонд е с отрицателна реална доходност. Фондът, който изплаща добавка на учителите при ранното им пенсиониране, е в НОИ и от години ГЕРБ го хвали с неговите отлични показатели. В него обаче няма индивидуални партиди, а от всеки учител се удържат 4.3% вноска. От 1997 г. до края на 2013 г. в учителския фонд са събрани активи за около 370 млн. лв. Справка на пенсионните дружества, с която "Сега" разполага, показва, че реалната доходност е средно 0.464% за последните 12 години - от април 2002 г. до септември 2014 г. Доходността е осреднена за деветте универсални пенсионни фонда и в нея е включена инфлацията за целия период заедно с удържаните такси от дружествата. Това са единствените официални данни за реалното състояние на парите на осигурените, макар и справката да не дава пълна картина за състоянието на всеки от деветте универсални пенсионни фонда.
ПРЕДИСТОРИЯ
В края на миналата година финансовият министър Владислав Горанов успя да прокара по скандален начин промени в пенсионно-осигурителния модел. Според тях родените след 1959 г. могат да избират дали пълните им социални осигуровки от 17.8% да отиват изцяло в НОИ, или 5% от тях да се внасят в индивидуална партида в УПФ. Докато не бъде приет подзаконовият нормативен акт от Министерския съвет, този избор не може да се осъществи. Наредбата ще е готова едва след като управляващата коалиция реши как окончателно да изглеждат промените и дали хората ще могат да се прехвърлят от НОИ обратно в УПФ и ще има ли индивидуални партиди в НОИ.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив