20 Април 2024, 04:11 Днес (0) | Вчера (10)

ГЕРБ предлага да не се купува занапред скъп ток от нови ВЕИ

06 Февруари 2015 11:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2015, 10:02
Под лиценза на creativecommons

Преференциалните цени за всички нови ВЕИ мощности да отпаднат. Това предвиждат предложения на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката, които бяха внесени в парламента

Това съобщи по-рано председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, цитиран от БТА.

"Би следвало преференциалните цени да отпаднат за всички нови мощности от ВЕИ от датата на приемане на промените с изключение на новите мощности, работещи с животински отпадъци и торове. Потенциалът за изграждане на подобни ВЕИ обаче така или иначе не е голям", обясни Добрев.

ВЕИ-тата, които вече са присъединени, ще продължат да ползват преференциалните цени, тъй като имат договори.

Срокът за внасяне на предложения между двете четения на промените в закона изтече вчера.

Основните промени, минали вече на първо четене, са насочени към промяна на състава и избора на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Добрев каза, че има предложения от други парламентарни групи ДКЕВР да се раздели на два отделни състава с два председателя, но че ГЕРБ стои зад идеята за увеличаване на състава на комисията и за разделянето на два състава, но с един председател.

За ситуацията в НЕК трябва краткосрочно да се опитаме да свием дефицита, който е около 800 млн. лв, каза още Добрев. Дефицитът дори се увеличава, защото някои малки предприятия излизат на свободния пазар, регулираният още повече се свива и дупката в НЕК расте, обясни председателят на енергийната комисия. Ето защо ГЕРБ ще предложи цялата сума от продажба на квоти въглеродни емисии, която се очаква да е около 250 млн. лв., да отива за покриване на дефицита в НЕК. Законов текст ще казва, че средствата от емисии ще бъдат използвани само за това, уточни Добрев.

Сред предложенията е и въвеждане на измерване на топлинния товар във всяка когенерация, така че да се ограничи обемът на продаваната от тях електроенергия. Добрев каза, че има случаи, в които когенерации продават много повече от одобрените от ДКЕВР часове електроенергия и повече отколкото е произведената от тях топлинна енергия.

По повод публикации, че се обмисля разделяне на НЕК на четири отделни дружества с цел да се намали дефицитът, Добрев каза, че с него не са били обсъждани такива идеи. Според него трябва първо да започне работа енергийната борса и да бъде изцяло либерализиран пазарът на енергия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив