16 Април 2024, 08:12 Днес (0) | Вчера (10)

Габрово е на първо място по усвоени евросредства на глава от населението в България

28 Юни 2018 15:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2018, 15:16

произведеният брутен вътрешен продукт за областта е 1,2 млрд. лв.

Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства на глава от населението в България. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса от региона. Той участва в дискусионен панел заедно със заместник министър – председателя Томислав Дончев, кметът на община Габрово Таня Христова, зам.-кмета на община Севлиево Красимира Йорданова, Николина Хинкова, председател на Съвета на директорите на "ЛС тюбс" и Мартин Заимов, изпълнителен директор на Регионален фонд за градско развитие.

"Габрово е един от най-добре представящите се региони в икономически план", посочи Александър Манолев. По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за областта е 1,2 млрд. лв., а чуждите преки инвестиции в нефинансовите предприятия в областта надхвърлят половин милиард лева, стана ясно от неговото изказване. Габрово е сред областите с най-висока икономическа активност на трудоспособното население – 73%, като равнището на безработица е по-ниско от средното за страната, акцентира още той. "Макроикономическите данни безспорно са добри и нещо по-важно – показват перспектива за устойчив ръст", е мнението на икономическият заместник-министър.

Александър Манолев представи и някои от основните приоритети в работата на Министерството на икономиката и акцентира на връзката им с растежа на регионалната икономика. "Дигитализацията трябва да обхване повече сектори и отрасли на икономиката, а амбициозната ни цел е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика", каза той. Според него, за да стане това възможно трябва все повече предприятия да инвестират в иновации и компаниите в област Габрово са сред добрите примери в това отношение. "С големи надежди гледаме и към проекта за технологичен парк Габрово – в дългосрочен план именно такива инициативи могат да се окажат голямата разлика между регионите с растяща икономика и всички останали", допълни зам.-министър Манолев.

Договори за общо 65 млн. лв. се изпълняват в област Габрово по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", стана ясно от неговото изказване. "Повече от половината от тези проекти вече са успешно приключили и близо 16 млн. лв. са били ефективно инвестирани в регионалната икономика", посочи Александър Манолев.

В своето изказване той акцентира на важността на инфраструктурните проекти за регионалната икономика и определи недостига на квалифицирани кадри като основен проблем на местно и национално ниво. Според него голям плюс за региона е, че се очертават два силни икономически центъра, разположени на близко разстояние – Габрово и Севлиево, като в партньорството и взаимодействието между тях е възможността за гарантиране на устойчивия ръст и още по-доброто икономическо бъдеще на региона.

Срещата в Габрово е част от проекта "Капитал Градове" - информационна платформа за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България. Целевата аудитория на събитието са местните власти, изпълнителни директори на големите компании в региона, академичното ръководство на Техническия университет, представители на профилирани гимназии и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив