28 Април 2024, 21:26 Днес (0) | Вчера (0)

Газпром е предложила отстъпки пред Еврокомисията, за да избегне битка в съда

07 Май 2015 17:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2015, 16:24
Под лиценза на creativecommons

Газпром вече отхвърли обвиненията и заяви, че вече е направила значителни отстъпки

Газпром обмисля да предложи на Европейския съюз (ЕС) отстъпки относно ценообразуването, за да избегне съдебните дела, които могат да завършат с глоби, възлизащи на милиарди за руската компания.

Европейската комисия обвини Газпром в неправомерно възползване от господстващото си положение в Източна Европа и таксуване с до 40% по-високи цени от пазарните.

Руската държавна компания Газпром обслужва една трета от нуждите от газ на ЕС и представлява 8% от руския БВП.

Газпром вече отхвърли обвиненията и заяви, че вече е направила значителни отстъпки. Компанията обаче би предпочела да избегне дългото и скъпо дело, което би могло допълнително да усложни отношенията между Москва и Брюксел, вече обтегнати заради украинската криза.

Ако случаят бъде уреден чрез допълнителен компромис от страна на Газпром, компанията няма да бъде глобена и няма да бъдат установявани нарушения от страна на европейските регулатори.

Европейският съюз иска Газпром да определя договорите си, като използва европейските спотови цени на газа, а не исторически използваната формула за повечето договори, базирана на цената на петрола. Само 16% от договорите на газпром са базирани на моментните цени на газа до края на 2014 г.

Официални представители на компанията заявиха, че обмислят включването на спотовите цени в повече договори. Такъв сценарий би представлявал сериозна отстъпка по отношение на основното разминаване между двете страни.

"В момента работим по въпроса", заявява пред "Ройтерс" източник, който желае да остане анонимен.

Европейската комисия даде на Газпром 12-седмичен срок, в който компанията може да отговори на обвиненията.

"Заслужаваме не да бъдем наказвани, а да бъдем похвалени, защото Газпром заедно със своя партньор BASF, създаде конкуренция на европейския пазар", заяви Александър Медведев, зам.-управител на Газпром по време на конференция през последната седмица.

Източникът заявява, че Кремъл скоро може да бъде замесен в дискусиите за това каква ще бъде реакцията – показателно решение за политическото значение на случая. Говорителите на Кремъл все още не са отговорили на твърденията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив