03 Май 2024, 08:59 Днес (0) | Вчера (13)

Газът в Европа поевтинява с близо 8% към 47 евро за мегаватчас

19 Октомври 2023 15:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2023, 15:18

Днешното поевтиняване е в резултат най-вече на прогнозите за повишени температури

Природният газ в Европа поевтинява в четвъртък с близо 8% към и дори малко под 47 евро за мегаватчас след две поредни сесии на поскъпване, потвърждавайки тенденцията на значителна волатилност на цените след началото на военния конфликт между Израел и "Хамас" този месец, предаде БНР. Днешното поевтиняване след поредния неуспешен опит за по-трайно поскъпване на газа над 50 евро/MWh е в резултат най-вече на прогнозите, че температурите в Европа, включително във Франция и Германия, ще се върнат към нормалните си стойности или дори ще се повишат над средните през следващите дни след период на необичайно студено време.
Междувременно австралийските профсъюзи одобриха споразумения за заплащане и условия за двете съоръжения за втечнен природен газ на компанията Chevron в Австралия, което отмени опасността от стачни действия. Остават обаче в сила притесненията за доставките на газ, произтичащи от конфликта между Израел и "Хамас", като се очаква тази нестабилност да се запази поради ограничените глобални доставки. Израел затвори голямото си газово находище "Тамар" поради опасения за безопасността на фона на продължаващия военен конфликти, което обаче може да засегне износа на втечнен природен газ от Египет.
В същото време към началото на октомври газовите хранилища в ЕС бяха запълнени близо до 100%, но това рекордно ниво на запълняемост не покрива напълно потреблението през зимните месеци.
Докато Европа е в много по-добра позиция по отношение на енергийните доставки през тази зима, отколкото беше през миналата година, норвежкият енергиен гигант Equinor обаче предупреждава, че пазарите ще останат нестабилни поради времето и очакванията за нова конкуренция от Азия за покупката на втечнен природен газ (LNG), което ще доведе до повишаване на цените.
Въпреки по-добрата подготвеност на Европа тази година, "всъщност очакваме пазарът да бъде доста нестабилен през зимата", заяви преди ден изпълнителният директор на Equinor Андерс Опедал на Energy Intelligence Forum в Лондон. "Ще направим всичко по силите си, за да сме сигурни, че максимизираме газа, който да идва през тръбите, но Европа ще зависи от доставките на LNG", добави Опедал, цитиран от Ройтерс.
Компанията Equinor е най-големият производител на газ на норвежкия континентален шелф и вторият по големина доставчик на газ в Европа, доставяйки повече от 20% от газа на стария континент.
Междувременно Европа намали част от търсенето на природен газ като пряк резултат от енергийната криза и скока на цените на петрола и на газа, които намалиха индустриалното търсене. На същия енергиен форум компанията Vitol Group отбеляза, че е имало двуцифрено процентно намаление на търсенето на газ в Европа, като "се очаква част от намаленото търсене да остане за постоянно".

Лобистката група Международен газов съюз (International Gas Union) пък предупреди, че световното предлагане на природен газ ще спадне през следващите десетилетия без да има нови инвестиции, което ще доведе до по-сериозни и по-чести ценови шокове от тези през последните две години, предаде Блумбърг.
Въпреки трайното търсене на газ като мостово гориво в енергийния преход, предлагането се очаква да се срине след намаление с 58% на инвестициите през периода от 2014 до 2020 г., отбеляза Международният газов съюз. Въпреки че разходите оттогава са нараснали, различните прогнози за потреблението и амбициозните политики за нулево нетно потребление възпрепятстват бъдещото планиране.
"Възстановяването на устойчив баланс на глобалния пазар на газ е наложително и изисква справяне със съществуващия недостиг на доставки", отбеляза IGU в доклад, изготвен с консултантите Rystad Energy AS и италианския оператор на газови мрежи Snam SpA. Необходими са инвестиции, "за да се справим с естествения спад на предлагането, глобалната динамика на търсенето и вероятния растеж в няколко региона".
Въпреки това "несигурността относно бъдещата траектория на пазара на LNG и ролята на газа в енергийния преход продължава да натежава сериозно върху инвестиционните решения. Нивото на бъдещите доставки на природен газ до голяма степен е оставено на случайността", се посочва още в доклада на IGU.
Съществуващото и одобрено производство на газ в световен мащаб ще достигне около 4,1 трлн. кубични метра тази година, преди да спадне до приблизително 3,1 трлн. куб. м през 2030 г., когато залежите се развият напълно. Производството се очаква да се свие до малко под 1 трлн. куб. метра до средата на века, показва докладът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив