06 Май 2024, 02:15 Днес (0) | Вчера (1)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига на първото си посещение у нас

22 Януари 2015 08:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2015, 09:08

Столтенберг прикани всички държави от Алианса да увеличат разходите си за отбрана

Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес пристига на първото си посещение у нас, откакто беше избран на поста. Една от целите му е да благодари на България за активната й роля в Алианса, съобщи за БНР заместник-говорителят на НАТО Кармен Ромеро, като отрече визитата да е провокирана от конкретни проблеми, на които трябва да се търси решение.

Генералният секретар на НАТО ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и с министрите на външните работи и отбраната. Кармен Ромеро заяви, че Йенс Столтенберг отдава голямо значение на продстоящите разговори. "Ние смятаме това посещение за много важно. По време на него генералният секретар ще обсъди с българските власти ключовите предизвикателства, пред които са изправени съюзниците в НАТО. На първо място – той ще благодари на България, че е толкова посветен и ангажиран съюзник и участва във всички най-важни операции на Алианса, както и за включването й в мерките за сигурност, които НАТО трябваше да продприеме в отговор на руско-украинската криза. Една от темите, които генералният секретар ще обсъжда с президента и останалите български официални представители, ще бъде как страните от НАТО да приложат решенията, взети на срещата на върха в Уелс, и конкретно – плановете за готовност за действие, които ще дадат възможност на Алианса да се справи с всяко предизвикателство пред сигурността си", заяви заместник-говорителят на НАТО Кармен Ромеро за БНР.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани всички държави от Алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде ТАСС. Агенцията припомня, че на срещата си в Уелс през септември миналата година страните-членки на Алианса дадоха съгласието си до 10 години да отделят за отбрана минимум две на сто от брутния си вътрешен продукт.

Във връзка с посещението се въвежда временна организация на движението в центъра на София, съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 8.00 ч. днес до отпътуване на делегацията на 23 януари на ул. "Ген. Гурко" - между ул. "Дякон Игнатий" и ул. "Кн. Александър Първи". Забраната важи и от 8.00 ч. днес до приключване на мероприятието за ул. "Дякон Игнатий" - между бул. "Цар Освободител" и ул. "Аксаков", както и за ул. "Аксаков" - между ул. "Дякон Игнатий" и ул. "Г. Бенковски".
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив