19 Май 2024, 23:19 Днес (0) | Вчера (0)

Германия иска засилени правомощия за еврокомисаря по икономика

16 Октомври 2012 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2012, 16:58

Ще бъде предложено само държавите членки, които имат отношение към даден проблем, да могат да гласуват по него

Германското правителство иска бързи промени в договора за ЕС, които да предоставят по-силна роля на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси, съобщи финансовият министър на страната Волфганг Шойбле, цитиран от АФП.
Министърът, който говори пред журналисти след завръщането си от Азия, заяви, че канцлерът Ангела Меркел ще представи съответен план на останалите лидери на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък и петък. "Трябва да направим по-големи стъпки към фискален съюз и трябва да използваме този шанс сега", заяви Шойбле.
Еврокомисарят трябва да разполага с правомощия за вземане на едностранни решения и с право да отхвърля национални бюджети, връщайки ги на националните парламенти, ако проблемите с дълга и дефицитите не са достатъчно добре решени, заяви германският финансов министър, когото цитира БГНЕС. "Повече взаимна фискална политика автоматично означава лимит на националния бюджетен суверенитет", допълни Шойбле. В момента еврокомисарят по конкурентноспособността има едностранни правомощия и "вдъхва уважение и страх в цял свят", отбеляза той. Освен това договорът за ЕС трябва да бъде променен, за да подобри демокрацията в Европейския парламент, смята Шойбле.
Германия ще предложи само държавите членки, които имат отношение към даден проблем, да могат да гласуват по него. Например страните, които не са подписали Шенгенското споразумение, позволяващо свободно придвижване на граждани в повечето страни от ЕС, да нямат право да гласуват по този въпрос.
Също така евродепутатите на държавите членки от еврозоната да могат да гласуват по проблеми, свързани с еврозоната, но не и тези, които идват от страни извън валутния съюз. В най-добрият случай събрание за договаряне на промените в договора може да се проведе през декември, заяви Шойбле и допълни, че Германия иска бързо приемане на договора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив