20 Април 2024, 10:49 Днес (0) | Вчера (10)

Германия намалява данъка върху продажбите на газ от 19% на 7%

18 Август 2022 15:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 август 2022, 15:32

Намалената данъчна ставка ще се прилага, докато се начислява допълнителна такса на крайния потребител, което означава до март 2024 г.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви в четвъртък, че федералното правителство възнамерява временно да намали данъка върху продажбите на газ за немските клиенти до 7% от сегашните 19% до края на март 2024 г. в опит да смекчи удара от допълнителните такси, наложени на потребителите, за да гарантира, че енергийните компании могат да си позволят все по-скъпи доставки на синьо гориво, предаде БНР. Намалената данъчна ставка ще се прилага, докато се начислява допълнителна такса на крайния потребител, което означава до март 2024 г., добави Шолц.
Германският канцлер обяви този ход чрез кратко изявление пред репортери в Берлин и каза, че правителството очаква газовите доставчици да прехвърлят изцяло намалението на ДДС върху потребителите. По-ниската ставка ще се прилага от 1 октомври и ще изтече в края на март 2024 г. "С тази стъпка намаляваме тежестта за клиентите на газ като цяло много повече от тежестта, създадена от газовата такса, влизаща в сила от 1-ви октомври. Тази намалена ставка на ДДС ще се прилага, докато таксата за газ се събира", посочи Шолц.
Съобщението идва, след като Европейският съюз отхвърли предложението на германския финансов министър Кристиан Линднер за премахване на новия данък върху цената на газа в страната от ДДС, отбелязвайки, че "настоящата правна рамка не позволява изключение за допълнителния налог".
Мярката е факт, след като тази седмица бяха обявени налози, които ще добавят стотици евро към сметката за енергия на средностатистическото семейство в страната.
Налозите ще бъдат наложени от 1 октомври в опит да се помогне на енергийни компании като Uniper - най-големият вносител на руски газ в страната - и други вносители да се справят с растящите цени.
Министърът на икономиката на страната Роберт Хабек разкри по-рано тази седмица, че планираната газова такса за крайните клиенти, която ще влезе в сила от октомври, има за цел да защити вносителите на газ, които са принудени да купуват заместващо синьо гориво на високи цени поради липсата на по-евтини алтернативи и намалените експортни потоци на газ от Русия.
Както Шолц, така и неговият вицеканцлер, министърът на икономиката Роберт Хабек, обвиниха руския президент Владимир Путин, че използва енергията като оръжие. Хабек обвинява Кремъл за създаването на това, което той нарича "изкуствен недостиг", който е повишил цените на синьото гориво.
Решението на правителството да намали ставката на ДДС върху газа трябва да отговаря на правилата на Европейския съюз.
Комисарят по икономиката Паоло Джентилони посочи малко преди немското решение, че намаление от едва 5% би било съвместимо с директивата на ЕС за данъка върху продажбите, според писмо от 17 август, видяно от агенция Блумбърг, което Джентилони е написал на германския финансов министър Кристиан Линднер.
"Тъй като освобождаването от пряк данък не е възможно съгласно европейското законодателство, временно намаление на ДДС върху газа е логично", каза Хабек в четвъртък в изявление по имейл.
Шолц и Хабек повториха, че правителството съставя трети пакет за подпомагане на домакинствата и компаниите. Това ще бъде допълнение към вече договорените мерки на стойност около 30 милиарда евро.
"Някои фирми също усещат изключително много ефектите от енергийната криза, особено малките и средните компании", каза Хабек. "Ето защо ще разширим програмите за помощ и, ако е необходимо, ще ги калибрираме отново, за да отговарят на ситуацията".
Майкъл Холщайн, главен икономист в DZ Bank във Франкфурт, каза, че намалената ставка на ДДС за потребителите на газ е подобна на временна отстъпка върху данъка върху горивото, въведена тази година, която в крайна сметка донесе само ограничено облекчение.
"Би било по-добре да помогнем на домакинствата с ниски доходи с по-целенасочена и директна мярка", каза Холщайн и добави: "Това е целта на социалната пазарна икономика, особено по време на криза".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив