25 Април 2024, 01:07 Днес (0) | Вчера (12)

Германия настоява за нова система за охрана на външните граници на ЕС

04 Декември 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2015, 16:53

Особено внимание министрите ще обърнат на трудностите на Гърция да контролира безпрецедентния приток на мигранти

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер  настоя Европейската комисия да предложи нови мерки за защита на външните граници на Евросъюза, които да позволят те да бъдат контролирани от европейски сили, ако националните правителства не се справят със защитата им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Де Мезиер говори при пристигането си в Брюксел днес за срещата на вътрешните министри от ЕС, която ще обсъди как да бъде запазена шенгенската система на отворени граници вътре в ЕС.

Особено внимание министрите ще обърнат на трудностите на Гърция да контролира безпрецедентния приток на мигранти, пристигащи през Турция и стремящи се към по-заможните северни страни на Европа. Вчера Атина се обърна за помощ към граничната агенция на ЕС - Фронтекс, след като бе подложена на натиск от други страни от съюза да вземе мерки по въпроса.

Според основополагащите договори за ЕС страните членки имат суверенна отговорност да охраняват своя сектор от външната граница на шенгенската зона. Неспособността на Гърция да се справи с това задължение обаче накара други страни членки да възстановят контрола по вътрешните си шенгенски граници и да призоват за по-колективен подход при защитата на външните.

"Еврокомисията трябва да излезе с предложения, които ще дадат възможност Фронтекс да поеме охраната на външната граница, ако една страна членка не се справя със задължението си да я охранява", каза Де Мезиер пред репортери.

Еврокомисията трябва да направи предложения за нова система за охрана на външните граници на ЕС на 15 декември, съобщи нейна говорителка. Новата структура ще има по-разширени функции по охрана на европейските сухоземни и морски граници.

Германският вътрешен министър отбеляза, че Франция и Германия заедно са излезли с инициатива за укрепване на ролята и възможностите на Фронтекс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив