19 Април 2024, 06:46 Днес (0) | Вчера (11)

Германия облекчи условията за работници от страни извън ЕС

02 Март 2020 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2020, 08:51

За работниците от страни извън ЕС в бъдеще ще бъдат достъпни всички работни места, за които са квалифицирани, а не само тези, в които има недостиг на работна ръка

От началото на март влиезе в сила нов германски закон относно работещите мигранти, който би трябвало да улесни пристигането на квалифицирани работници от страни извън ЕС и да облекчи сериозния проблем с недостига на работна ръка за германската икономика, предаде БГНЕС. Съгласно новия закон, за работниците от страни извън ЕС в бъдеще ще бъдат достъпни всички работни места, за които са квалифицирани, а не само тези, в които има недостиг на работна ръка в германските институции и за които няма кандидати от Германия или от ЕС, както беше досега.
Новината е също, че при определени условия квалифицирани работници ще могат да останат в Германия за по-дълъг период от време в търсене на работа.
Търсещите работа ще имат и правото да компенсират липсата на практически опит с допълнителна квалификация чрез стаж при немски работодател. От компетентните институции ще се изисква да потвърдят дипломата на чуждестранния работник и да докажат, че той или тя говори немски. Освен това, ако вече не е сключил трудов договор, чужденецът ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно пари, за да се издържа, докато търси работа.
По отношение на езика се очакват знания, съответстващи на ниво В1 в Общата европейска езикова рамка, което предполага възможността да се водят разговори по познати теми и да се разбират радио или телевизионни предавания.
На квалифицирани кандидати за работа и стажанти ще бъде разрешено да пребивават в Германия до шест месеца, като се изисква стажантите да представят съответна училищна диплома и да не са по-възрастни от 25 години.
От друга страна, новият закон затяга условията за чуждестранни граждани над 45-годишна възраст. За да получат разрешение за пребиваване и работа, те трябва да докажат, че ще печелят поне 3 685 евро брутна месечна заплата, че вече са се пенсионирали или че разполагат със средства за покриване на основните разходи за живот, за да не се превърнат в товар за държавата в напреднала възраст.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив