29 Март 2024, 13:51 Днес (7) | Вчера (11)

Германия обмисля трета спасителна програма за Гърция

03 Февруари 2014 15:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2014, 15:20
Под лиценза на creativecommons

Пакетът финансова помощ може да достигне размер между 10 млрд. евро и 20 млрд. евро и ще бъде обвързан с поемането от Атина на ангажимент да предприеме необходимите реформи с много по-голям енергичност

Министерството на финансите на Германия подготвя почва за трета спасителна финансова програма за Гърция преди изборите за Европейски парламент през май, съобщава немският седмичник Der Spiegel, позовавайки се на неофициален документ от пет страни на финансовото министерство.

Възможностите, които са очертани в този документ, включват допълнително "подстригване" на гръцкия дълг (нова обезценка на гръцките държавни облигации), което да засегне предимно публичните кредитори на Атина (европейските официални финансови институции - централни банки и правителства, притежаващи гръцки дълг), или "ограничена допълнителна финансова помощ", която Гърция може да получи от Европейския спасителен фонд, се посочва в секретния доклад на финансовото министерство на Германия, цитиран от БНР.

Според немското издание пакетът финансова помощ може да достигне размер между 10 млрд. евро и 20 млрд. евро и ще бъде обвързан с поемането от Атина на ангажимент да предприеме необходимите реформи с много по-голям енергичност.

Говорител на министерството на финансите на Германия отрече, че се планира ново отписване на гръцки дълг. Няма нова ситуация, заяви за агенция Ройтерс говорител на немското финансово министерство, визирайки предишни изказвания на финансовия министър Волфганг Шойбле.

В миналото Шойбле многократно посочи, че може да има необходимост от известно допълнително рефинансиране, но в същото време подчерта, че евентуален допълнителен финансова пакет ще бъде далеч по-малък по размер от помощта, която беше отпусната на Атина до сега.

От 2010-а година насам Гърция получи подкрепа за 240 млрд. евро чрез две спасителни програми на МВФ и еврозоната в замяна на намаляване на държавните разходи и провеждане на серия реформи от страна на гръцките власти.

През миналия месец официален представител на ЕС беше цитиран да казва, че в момента Гърция няма нужда от спешно финансиране и подчерта, че може да се наложи извънредно финансиране на Атина, само когато страната трябва да осъществи плащания по падежи на своя дълг. Следващият падеж на гръцки дълг е към средата на месец май.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив