03 Май 2024, 19:45 Днес (0) | Вчера (13)

Германия планира затягане на правилата за имигрантите от ЕС

28 Август 2014 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2014, 09:04
Под лиценза на creativecommons

Кабинетът обяви, че предлага мерки за затягане на миграционните разпоредби за онези европейски граждани, които идват да живеят и работят в Германия

Германското правителство представи проектозакон за намаляване на "социалните туристи" от държави в Европейския съюз, като обяви, че ще експортира тези, които злоупотребяват с щедрата германска социална система, и няма да допуска завръщането им в страната за период от пет години, предаде "Ройтерс".

Кабинетът обяви, че предлага мерки за затягане на миграционните разпоредби за онези европейски граждани, които идват да живеят и работят в Германия. Новината беше съобщена в момент, в който в страната се отправят обвинения, че бедни имигранти от България и Румъния идват в Германия, за да злоупотребяват с германската система за социални осигуровки.

На пресконференция днес в Берлин германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че правителството предлага шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия. Само на онези, които докажат после, че имат перспектива да получат работа, ще бъде удължено разрешителното за пребиваване.

Де Мезиер отбеляза, че европейски граждани, за които се подозира, че са злоупотребили с германската социална система, може да стават обект на забрана за повторно влизане в страната. "Вярваме, че можем да поемем контрола върху този проблем и в същото време да запазим свободата на движение в ЕС, подчерта той.

Германският министър обясни, че според новото предложение, граждани от ЕС, които злоупотребяват с германската социална система, може да бъдат осъдени на до три години затвор или да бъдат глобени, ако бъдат признати за виновни за предоставяне на неверни или непълни информации за статута си на пребиваване в страната.

Германия ще въведе и по-внимателен контрол на хората, опитващи се да получат осигуровки. Томас де Мезиер заяви, че Германия по принцип подкрепя правото на гражданите да се придвижват свободно в ЕС. Той обаче припомни, че някои германски градове са много затруднени от големия приток на бедни европейски граждани, по-специално от България и Румъния.

Предложението на правителството трябва да бъде одобрено от парламента и ще влезе в сила от 2015 г. На представянето днес присъства и германският министър на труда и социалните грижи Андреа Налес. Двамата с Де Мезиер обясниха, че предложенията за затягане на правилата за имигранти от страни от ЕС са въз основа на препоръките, направени от правителствена експертна комисия през март.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив