19 Април 2024, 14:56 Днес (8) | Вчера (11)

Германски застрахователни гиганти уличени в фиксиране на цените

22 Юли 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Някои от най-големите германски застрахователни гиганти бяха уличени от антимонополните власти на страната в незаконно съглашение за фиксиране на цените на услугите си и ще бъдат глобени, предаде "Файненшъл таймс".

Някои от най-големите германски застрахователни гиганти бяха уличени от антимонополните власти на страната в незаконно съглашение за фиксиране на цените на услугите си и ще бъдат глобени, предаде "Файненшъл таймс". Сред осемте обвинени компании са двете най-големи компании в сектора в страната - "Алианц" и "Герлинг", както и филиалът на най-големия презастраховател в света "МюнихРе" "Виктория", "AMB генерали" и "Акса".

Според анализатори, въпреки че размерът на глобата все още не е ясен, но ще е над досегашния рекорд от 611 млн. евро, наложени за същото нарушение на няколко циментови компании през април тази година.

Това ще е допълнителен удар върху сектора, който страда от финансова нестабилност и влошаване на състоянието на компаниите от бранша заради кризата на световните фондови пазари. Антимонополната комисия ще поеме този риск, тъй като пред нея стои задачата за възстановяване на имиджа на сектора, рязко пострадал след фалита на животозастрахователя "Манхеймер" миналия месец.

Приетата процедура за подобни дела в страната предвижда, след като обвиненията към компаниите бъдат предявени, срок от един месец, за да могат те да се запознаят и да отговорят на тях. Компаниите ще поемат своя дял от глобата на базата на увеличението на оборота им заради създадения картел. Според източници от антимонополната комисия картелът датира от месец юли 1999 г., когато на среща на асоциацията на застрахователите компаниите са договорили параметрите на бъдещия ръст на премиите им. След това случая може да премине и в съда, където компаниите могат да бъдат подведени под отговорност и от свои клиенти за несправедливо ценообразуване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив