27 Април 2024, 19:16 Днес (0) | Вчера (11)

Германски икономически институт: Решението на ЕЦБ е "незаконно"

23 Януари 2015 11:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 януари 2015, 11:09

Германия е противник на идеята за провеждане на програма за "количествени улеснения" в еврозоната

Президентът на водещия германски икономически институт IFO Ханс-Вернер Син отправи остри критики по повод решението на ЕЦБ да стартира програма за покупки на държавни облигации.

Той определи действията на ЕЦБ като "незаконно" държавно финансиране и очаква Европейския съд да разгледа внимателно законността на това решение, предаде БНР.

Силно критичните думи не представляват голям изненада като се има предвид, че IFO е водещ институт в Германия, която от дълго време е противник на идеята за провеждане на подобна програма за "количествени улеснения" в еврозоната.

Участниците на финансови пазари обаче ще очакват с повишено внимание какво ще каже по въпроса Бундесбанк, след като на вчерашното заседание на ЕЦБ шефът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман най-вероятно е бил против плановете за покупки на държавни облигации.

В същото време немският канцлер Ангела Меркел, която присъства на Световния икономически форум в Давос, предупреди останалите европейски лидери да не отслабват усилията за икономически реформи след решението на ЕЦБ да пусне "печатницата" за евро, купувайки дългови книжа на вторичния пазар в еврозоната за 60 млрд. евро на месец.

Не ме изненадва, че е имало спорни дебати в рамките на ЕЦБ. Светът вече е добре зареден с парична ликвидност. Независими от това, което прави ЕЦБ, то не бива да прикрива факта, че реалният икономически импулс трябва да дойде от условията, които се определят от политиците, подчерта Меркел.

Давайки висока оценка на напредъка на реформите в Италия и Франция, в същото време тя отбеляза, че европейските правителства ще трябва да бъдат още по-решително при въвеждането на необходимите реформи в техните икономики в момент, когато ЕЦБ има даде още допълнително време, за тяхното осъществяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив