27 Април 2024, 06:26 Днес (0) | Вчера (11)

Германски съд решава за намеса на пазарите

10 Юни 2013 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2013, 10:51
Под лиценза на creativecommons

Институцията няма правомощията да принуди ЕЦБ да промени политиката си, но може да издаде ултиматум спрямо Германската централна банка

Наближаващата седмица може да се окаже от съществено значение за съдбата на еврозоната, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. 

Във вторник и сряда германският Конституционен съд, намиращ се в Карлсруе, ще заседава по жалбата на 37 000 германски граждани, в това число членове на германските леви и евроскептични професори, относно плана на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се намеси на пазара на испанските и италианските дългови облигации миналата година, който спря излизането на испанската дългова криза извън контрол миналия юли и намали рисковете от разпадане на еврозоната. 

Решението на съда може да бъде взето след няколко седмици. Институцията няма правомощията да принуди ЕЦБ да промени политиката си, но може да издаде ултиматум спрямо Германската централна банка (Бундесбанк). Той ще забранява на банката да участва в по-нататъшни подобни стъпки на ЕЦБ. Подобен ултиматум може да обтегне отношенията между Берлин и ЕЦБ и да доведе до събития, които биха могли дори да накарат Германия да излезе от еврозоната, предупреждава Удо ди Фабио, експертът на Конституционния съд по въпросите, свързани с еврото. 

Конституционният съд вече е заседавал по подобни ключово важни случаи. Той подкрепи Лисабонския договор, но посочи, че националните парламенти на европейските членове са единствената легитимна форма на демокрация и постанови, че Германия трябва да откаже по-нататъшно участие в ЕС, ако то заплашва правомощията на германския парламент (Бундестага). 

Миналия септември съдът се обяви против замразяването на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), но върза ръцете на Берлин, като ограничи дяловото участие на Германия в него на 190 милиарда евро. Съдът беше този, който уби надеждите за еврооблигации или за европейски фискален съюз, като забрани на Бундесбанк да поема отговорността за решенията, взети от други страни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив