26 Април 2024, 06:28 Днес (0) | Вчера (14)

Германските дружества бесни на Munich Re

05 Септември 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Компанията била предала интересите на сектора, твърдят застрахователите.

Шокираща данъчна глоба, която вкара Munich Re на червено миналата седмица, може да удари печалбите всеки животозастраховател в Германия, а общата сума на загубите да достигне до 5 млрд. евро, предупредиха анализатори. Munich Re разгневи застрахователния сектор в западната държава, след като прие наказанието, преди то да бъде гласувано от парламента в Берлин.
Най-големият презастраховател в света изненада анализаторите, отчитайки нетна загуба за второто тримесечие от 365 млн. евро. Като се включат и данъците, тази сума скача до 1.1 млрд. евро. Данните доведоха до логична реакция от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor, която свали оценката си на дружеството.
Allianz, най-големият животозастраховател в Германия, се предвижда също да бъде глобен за сума между 200 и 400 млн. евро.
Проблемът със законовите данъчни уточнения, възникнал преди около две седмици, доведе до дълбоко разделение в редиците на традиционно единния застрахователен сектор в Германия. "Не бе мъдро от страна на Munich Re да публикуват подобен отчет. Това шокира капиталовите пазари. Нещо повече ­ това шокира цялата индустрия. Този ход определено отслабва шансовете ни за успешно приключване на преговорите с правителството" ­ коментира представител на бранша.
Разпространеното становище сред германските застрахователи е, че фискалните уточнения, приети с решение на кабинета от 13 август, може да бъдат оттеглени, преди проектозаконът да мине за парламентарно одобрение. Мнозина от най-големите представители на сектора, подкрепени от Асоциацията на застрахователите GdV, настояват, че данъчните наказания не трябва да се приемат от бранша, преди дебатите да приключат окончателно.
Засега единствените застрахователи, приели решението на кабинета, са Munich Re и дъщерното дружество на италианската Generali group ­ AMB. Двете компании определиха действията си като "благоразумни".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив