19 Април 2024, 16:54 Днес (10) | Вчера (11)

Германските спестители губят вяра в банките, оглеждат се за домашни сейфове

30 Август 2016 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2016, 11:44

Приблизително 80% от германските сделки на дребно са в брой, което е почти двойно над използването на реални парични средства в САЩ

Германските спестители напускат сигурността на спестовните банки и вече мнозина от тях намират по-безопасно място за паркиране на техните средства - в домашни сейфове, посочва анализ на "Уолстрийт Джърнъл"1, цитиран от БНР.

В продължение на години германците държаха свободните си средства в спестовни банкови сметки въпреки резкия спад на лихвените проценти. Спестителите считаха сметките си за добре защитени и предлагащи лесен достъп до пари в брой. Но напоследък много от тях загубиха своята вяра в спестовните банкови сметки.

Те (банките) вече не плащат, за да си държа парите при тях и отгоре на това налагат такси в моите средства, заяви Уве Визе, 82-годишен пенсионер, който наскоро си закупи домашен сейф в който да съхранява близо 53 хиляди евро.

Драматичното гмуркане в последно време на лихвените проценти на отрицателна територия ускориха търсенето на непревземаемите метални кутии.

Наскоро компанията Burg-Waechter KG, който е най-големия производител на сейфове в Германия, отчете ръст с 25% в продажбите на битови сейфове през първата половина на тази година в сравнение с година по-рано, заяви главният мениджър по продажбите Дитмар Шаке, позовавайки се на значително по-високо търсене на сейфове от частни лица, главно в страната.

Конкурентите в лицето на компаниите Tresorbau GmbH и Hartmann Tresore AG също докладваха за двуцифрен скок на германските продажби на сейфове.

Производителите на сейфове работят на производствения си лимит, посочи Тис Хартман, управляващ директор на фирмата Stahltresor GmbH - семейна компания за безопасни каси от Хамбург, като той също отчете повишение на продажбите с 25% от 2014-а година насам. Хартман допълни, че доставките на техни продукти вече отнемат повече време, като някои от поръчки се изпълняват дори на три производствени смени.

Самите банки и други финансови институции също се оглеждат за държане на повече пари в кеш. Застрахователният гигант Munich Re AG заяви по-рано тази година, че ще кешира над 20 млн. евро в брой по безопасен начин, заедно със златните кюлчета, които компанията започна да складира от преди две години насам.

Приблизително 80% от германските сделки на дребно са в брой, което е почти двойно над използването на реални парични средства в САЩ, показва проучване на Бундесбанк през 2014-а година. Германците също така държат повече пари в портфейлите си и посещават доста по-често банкоматите, изтегляйки средно по 256 долара наведнъж - далеч над средно 103 долара, теглени от американците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив