19 Април 2024, 05:57 Днес (0) | Вчера (11)

Германското правителство се подготвя за фалит на Гърция, съобщава "Билд"

12 Юни 2015 15:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2015, 13:08
Под лиценза на creativecommons

В електронното издание на германския вестник "Билд" се съобщава, че Германия се подготвя, в случай че Гърция обяви фалит в края на месеца

"Билд" цитира официални лица, запознати с въпроса, според които германското правителство вече провежда "конкретни консултации" относно това какво да се прави, в случай че Атина изпадне в неплатежоспособност в края на месеца. На 30-и юни властите в Атина трябва да покрият наведнъж четири плащания към МВФ за 1,6 млрд. евро и ако дотогава не бъде постигнато споразумение с кредиторите от ЕС и МВФ, което да позволи отпускането на спешна финансова помощ, има реален риск Гърция да се окаже в неплатежоспособност (в "технически фалит"), посочва БНР.

Според "Билд", германските власти обсъждат възможността за налагане на капиталов контрол върху гръцките банки, както и евентуална нова обезценка на държавния дълг на Гърция (т.нар. "подстригване" на гръцкия дълг).

На този етап обаче германското правителство все още няма конкретен план, как да се реагира в случай на фалит на Гърция и ще трябва да действа ад хок, допълва изданието и посочва, че германските официални власти подготвят съответните мерки в близко сътрудничество с Европейската централна банка.

Дори канцлерът на Германия Ангела Меркел вече знае, че няма достатъчно време, за да бъде спасена Гърция до 30-и юни, заяви висш германски дипломат, цитиран от "Билд".

Страховете за предстоящ фалит на Гърция отново набраха скорост, след като вчера МВФ изтегли своя преговорен технически екип от Брюксел, обявявайки, че все още има твърде големи различия и липса на прогрес в преговорите с гръцките власти.

Основните спорни точки в преговорите между гръцките власти и кредиторите от ЕС и МВФ са няколко: нежеланието на Атина да намали пенсионните привилегии (премахване на т.нар. "тринайста пенсия" и други пенсионни облаги), да повиши данък добавена стойност (ДДС), както и настояването на гръцките власти за ново облекчаване на дълговата тежест.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив