25 Април 2024, 16:03 Днес (12) | Вчера (12)

Главният икономист на Световната банка е скептична, че може да се избегне глобална рецесия

29 Юни 2022 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2022, 18:05

По-рано този месец Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж с близо една трета до 2,9% за 2022 г., предупреждавайки, че войната на Русия в Украйна е добавила към щетите от коронавирусната пандемия и сега много държави са изправени пред рецесия

Главният икономист на Световната банка Кармен Рейнхарт е скептична, че американската и световната икономика могат да избегнат рецесия, като се има предвид рязкото повишаване на инфлацията, последвано от агресивни повишения на лихвите и забавянето на растежа в Китай, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. Рейнхарт, която след две години на поста се върна от 1-ви юли в Харвардския университет, каза, че от историческа гледна точка е трудно да се намали инфлацията и едновременно да се създаде т.нар. "меко кацане" на икономиката, а рисковете от рецесия очевидно са "гореща тема" в момента.
"Това, което тревожи всички, е, че всички рискове са в посока надолу", каза Рейнхарт в интервю за агенция Ройтерс, цитирайки серия от неблагоприятни шокове и действията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти след повече от десетилетие на свръхниски и отрицателни лихвени ставки.
Световната финансова криза от 2008-2009 г. засегна най-вече дузина развити икономики, а по това време Китай беше голям двигател на растежа, но настоящата криза е далеч по-всеобхватна и растежът на Китай вече не е двуцифрен, отбеляза тя.
По-рано този месец Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж с близо една трета до 2,9% за 2022 г., предупреждавайки, че войната на Русия в Украйна е добавила към щетите от коронавирусната пандемия и сега много държави са изправени пред рецесия.
Според Световната банка глобалният растеж може да се забави до 2,1% през 2022 г. и до 1,5% през 2023 г., което ще доведе до повишение на БВП на глава от населението близо до нула, ако се материализират низходящите рискове.
Попитана дали рецесията може да бъде избегната в Съединените щати или в световен мащаб, Рейнхарт каза: "Доста съм скептична. В средата на 90-те години на миналия век, при председателя на ФЕД Алан Грийнспан, имахме "меко кацане" на икономиката, но инфлацията по това време беше около 3%, а не около 8,5%, както е сега. Трудно е да посочите много епизоди на значително затягане на лихвите от Фед, които да не са оказали негативно влияние върху икономиката".
Райнхарт каза още, че администрацията на президента Джо Байдън не е единствената в преценката на степента на инфлационния риск, като отбеляза, че Фед, Международният валутен фонд и други са споделили това мнение, въпреки че Световната банка още в началото го определи като "реален риск".
"Фед трябваше да действа – и аз го казвам от дълго време – по-рано, отколкото по-късно и по-агресивно. Колкото по-дълго чакате, толкова по-драконовски са мерките, които трябва да предприемете"", посочи Рейнхарт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив