25 Април 2024, 19:21 Днес (14) | Вчера (12)

Глобалната киберзастрахователна индустрия може да загуби 33,4 милиарда долара

06 Юни 2023 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2023, 11:17

Две трети от глобалните общи загуби са в САЩ

Пазарът на киберзастраховане в САЩ в момента възлиза на около 9 милиарда долара, а този извън Щатите е около 5 милиарда долара, според глобалния брокер Гай Карпентър (Guy Carpenter). Компанията публикува нов доклад за киберпрезастрахователния пазар, разглеждащ еволюцията на киберсигурността като основен бизнес. Наред с това, докладът оценява и размера и обхвата на индустрията и дава представа за потенциалния мащаб на загубите за глобалната кибериндустрия. Данните от изследването CyberCube показват значително увеличение на американския пазар през 2019 г., което води до киберзастрахователни премии за американския пазар от 2,6 милиарда долара. Поради нарастването на глобалните премии, има и промяна в начина, по който те се доставят. По-голямата част от глобалните премии все още се генерират от застрахователи, насочени към САЩ, с ускорен растеж в Обединеното кралство и европейските пазари. Според Ерика Дейвис, глобален съръководител по киберсигурност в Guy Carpenter, подобряването на качеството на данните и гъвкавостта на кибермоделите играят важна роля за по-нататъшното набиране на капитал в киберпазара. Тъй като моделите продължават да се развиват, купувачите и продавачите на презастраховане ще могат ясно да идентифицират какво наистина отличава всеки портфейл и по-точно да ценят и търгуват ключовия риск от бедствия. Тъй като структурите се развиват, за да изключат катастрофални събития, презастрахователите ще имат по-голям избор в начина, по който управляват своите портфейли, а разнообразието, което идва от различните стратегии за закупуване, ще увеличи възможностите за капитал, като по този начин подхранва непрекъснатия му растеж.
Докладът също така разглежда възможността за загуба от глобално индустриално събитие в три добре известни киберсимулационни платформи. За да моделира загубите, Гай Карпентър използва собственото си Cyber Data Lake, което включва данни, свързани с почти 2 милиона кибер градове. Използваните сценарии за загуба обхващат облачни среди, кражба на данни и рансъмуер/зловреден софтуер. Според проучването трите платформи са произвели симулиран обхват на загуба от $15,6 милиарда до $33,4 милиарда за глобално събитие, случващо се веднъж на 200 години. За събитие с период веднъж на 50 години обхватът на симулираните загуби е от $5,5 милиарда до $24,4 милиарда Тези разлики се дължат на тълкуване на сценарии, различни гледни точки на събитията и анализ на исторически данни.
Антъни Кордоние, глобален съръководител по киберсигурност в Guy Carpenter, посочва, че симулираните загуби от значително киберсъбитие ще повлияят на пазара. Въпреки това, предвид устойчивостта на индустрията на значително по-високи загуби, в повечето случаи те не би трябвало да са непреодолими за бизнеса. Заинтересованите страни в индустрията разпознават възможности за по-нататъшен растеж и повишаване на ефективността в сектора. Фокусът трябва да остане върху по-нататъшното съживяване на тази ценна продуктова категория със съизмерими традиционни и алтернативни възможности, коментира още Кордоние.
Ако погледнем по-задълбочено регионалното разделение, сегментът в САЩ представлява приблизително две трети от глобалните общи загуби, като причината за това е по-голямото му навлизане на пазара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив