05 Май 2024, 03:41 Днес (1) | Вчера (0)

Глобалният InsurTech пазар ще достигне $165,4 млрд. до 2032 г.

14 Юли 2022 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2022, 14:36

Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да бъде най-бързо развиващият се пазар на застрахователни технологии

Глобалният пазар на застрахователни технологии ще достигне 16,6 милиарда щатски долара през 2022 г., а до 2032 г. той ще нарасне на 165,4 милиарда щатски долара. Прогнозата принадлежи на Future Market Insights, според доклад, изготвен през април т.г. "Търсенето на insurtech решения нараства, тъй като те подпомагат изготвянето на по-точни прогнози за потребителските изисквания, увеличават бизнеса, подобряват вземането на решения и застрахователното планиране", посочват авторите на доклада. Продажбите на insurtech решения растат благодарение на технологиите като AI, машинно обучение, блокчейн и облачни изчисления, които предлагат наблюдение в реално време, което е един от ключовите двигатели на растежа на глобалния пазар. Предвижда се пазарът на застрахователни технологии да регистрира комбиниран годишен темп на растежа (CAGR) от 25,9% в  периода до 2032 г.
COVID-19 оказа благоприятно въздействие върху пазара на застрахователни технологии: в резултат на нарастващото търсене на застрахователни полици използването на модерни технологични решения от страна на застрахователните оператори се разшири бързо, а оттам и продажбите на insurtech решения нараснаха значително. По време на пандемията застрахователите включиха в решенията си използването на дронове, на различни мобилни приложения и модели на катастрофи, което стимулира растежа на insurtech пазара. Едновременно с това търсенето на insurtech решения нарасна поради наложените превантивни мерки като социално дистанциране и дистанционна работа, които спомогнаха за увеличаване на степента на дигитализация в целия застрахователен бизнес. Нарастващото търсене на insurtech решения в развиващите се икономики като Австралия, Китай, Индия, Сингапур и Южна Корея, даде значителни перспективи за продажбите. Единствените ограничения на сериозната експанзия в insurtech бизнеса станаха различните норми и закони в застрахователния сектор, както и опасенията за опазване на поверителността на данните и сигурността на информацията.
Като цяло застраховането е един от най-консервативните сектори, но въпреки това секторът се стреми да не изостава от световните бизнес процеси. Според компанията Accenture, приблизително 86% от застрахователите планират до 2032 г. да приложат иновации и да подобрят съществуващите бизнес модели, за да отговорят на нарастващото търсене на insurtech решения, както и да поддържат конкурентната си пазарна позиция. Заради бързо променящата се бизнес среда застрахователите по целия свят възприемат иновативни дигитални решения, за да разширят своите операции, да осигурят по-подходящо потребителско изживяване и да увеличат продажбите си. В резултат на това нарастващата дигитализация на съществуващите застрахователни бизнес модели задвижва търсенето на insurtech решения.
Различни закони установяват различни норми и разпоредби в различните страни, като финансовите центрове възприемат по-единен подход към регулирането. Това се превръща в критичен проблем за застрахователните компании при разработването на решения за застрахователни технологии в рамките на няколко регламента като MiFID II, GDPR и други, което причинява конфликт между регулациите. Този фактор към момента може да се посочи като задушаващ растежа на застрахователния пазар.
Например в Съединените щати Националната асоциация на застрахователните комисари (NAIC) наблюдава и регулира застрахователния бизнес, докато в Европа изискванията на MiFID II се прилагат за застрахователни компании под нейната юрисдикция. Това е един от основните фактори, влияещи върху продажбите на insurtech решения и разширяването на пазара на insurtech.
Според проучване, проведено от EIS Group, 59% от застрахователните компании искат да увеличат разходите си за цифрова инфраструктура. В резултат на това се предвижда глобалният пазар на застрахователни технологии да се повиши.
Според главния консултант по доклада – Никхил Кайтваде, през прогнозния период се предвижда категорията облачни услуги да доминира на пазара на застрахователни технологии с CAGR от 25,2%. Със своята лекота на внедряване и гъвкавост облачните решения революционизираха застрахователния пазар . Освен това се предвижда продажбите на insurtech решения да бъдат подхранвани от широкото приемане на правилата Bring Your Own Device (BYOD), както и от нарастващото количество данни, които застрахователните компании събират. Предимства като бързо разгръщане, рентабилност и мащабируемост карат застрахователните компании да използват облачни изчислителни технологии.
През прогнозирания период се очаква сегментът на блокчейн на пазара на застрахователни технологии също  да нарасне с бързи темпове. Предимствата на блокчейн технологията, като спестяване на разходи, по-бързи плащания и избягване на измами, увеличават търсенето на insurtech решения сред застрахователните бизнеси по целия свят.
По отношение на крайния потребител животозастрахователният сегмент, както и здравното застраховане заемат значителен пазарен дял и се очаква тази тенденция да продължи и през прогнозния период. Търсенето на Insurtech решения за свързване на брокери, доставчици и ползватели в здравното застраховане се движи най-вече от нарастващите опасения за здравето на хората, а също и от благосклонността на застрахователите към цифрови платформи, решения за рационализиране обработката на искове и за по-добро комуникиране с клиентите. Не на последно място е разпространението на смартфон приложения за наблюдение, управление и съхраняване на данни в бизнеса и увеличаване на средствата за защита на клиентите.
През прогнозния период се очаква САЩ да доминират на пазара на застрахователни технологии с CAGR от 25,6% . Тъй като клиентите харчат повече за продукти, свързани със застраховане, в региона се наблюдава увеличаване на използването на insurtech решения. Пазарната експанзия в региона също се подхранва от увеличаващия се брой стартиращи фирми в областта на insurtech.
През прогнозния период се очаква Азиатско-Тихоокеанският регион да бъде най-бързо развиващият се пазар на застрахователни технологии . Поради съществуването на множество развиващи се икономики и финансови центрове в Сингапур, Индия и Хонконг, регионът вероятно ще нарасне значително. Застрахователите в региона се опитват да предоставят опции за застрахователни премии, които са евтини.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив