18 Април 2024, 04:31 Днес (0) | Вчера (11)

Глобалното затопляне води със себе си мегаурагани

03 Февруари 2015 12:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2015, 12:27
Под лиценза на creativecommons

Глобалното затопляне няма да доведе до увеличаване на количеството урагани, но те ще станат много по-разрушителни

Според канадски учени атмосферата на Земята няма да се превърне в "кипящ котел", но някои явления ще станат много опасни.

Атмосферни физици от университета на Торонто смятат, че глобалното затопляне няма да доведе до формирането на голямо количество екстремни природни явления. Вместо това ще се засилят вече съществуващите – силните бури ще станат още по-силни, а слабите – съответно още по-слаби.

По такъв начин измененията на климата на планетата в съвкупност няма да доведе до рязко нарастване на локалните природни катастрофи, както се опасяват много учени.

"Ние знаем, че глобалното затопляне увеличава изпарението от Световния океан – разказва Фредерик Лалиберте, един от авторите на изследването. – Циркулацията на въздуха в атмосферата се явява своеобразен топлинен двигател, който изисква гориво. Във връзка с това ние можем да използваме законите на термодинамиката за моделиране на глобалното затопляне. Използвахме тези закони за оценка на резултатите от увеличение на количеството водна пара, влияещо на движението на въздушните маси."

Работата на атмосферния "топлинен двигател" протича по следния начин: масата на въздуха близо до повърхността поглъща изпаряващата се вода и се движи към екватора. Колкото по-топли са въздушните маси, толкова повече вода поглъщат те. На екватора топлият въздух се издига на голяма височина, охлажда се и излъчва топлината в околното пространство.

Едновременно протича кондензация на влагата, отделя се още повече топлина, която издига въздуха и влагата още по-високо, формирайки бурен облак. В резултат на изхода от "двигателя" виждаме преразпределяне на топлината и влагата между екваториалната зона, Северния и Южния полюс.

Моделирането на климата, проведено от канадските учени, показва, че увеличението на количеството водна пара в атмосферата прави работата на "двигателя" по-малко ефективна поради активното изпарение на голямо количество вода.

В резултат въздушните маси, които се устремяват в горните слоеве на атмосферата, стават по-силни, а другите отслабват. По-просто казано, мощните бури се усилват за сметка на по-слабите.

По такъв начин в близко бъдеще неголемите урагани ще станат по-малки, но силните ще придобият още по-разрушителен характер. Това изисква преразглеждане на подходите към строителството в най-застрашените региони, които още днес са подложени на мащабни разрушения. Поради глобалното затопляне силните урагани ще придобият допълнителна мощ и могат да нанесат още по-сериозни щети.

Също измененията ще се отразят на въздушните и морските превози – неголемите урагани ще станат по-малки, което ще опрости навигацията, но най-силните ще бъдат опасни дори за най-големите и здрави кораби.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив