28 Март 2024, 18:10 Днес (11) | Вчера (12)

Глобалното затопляне ни прави по-бедни

07 Декември 2017 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 декември 2017, 11:51

Високите температури през ранна детска възраст се свързват с по-ниска раждаемост и по-висока детска смъртност

Повишаването на глобалните температури увеличава риска от топлинен стрес и инсулт, намалява производителността на труда и икономическите постижения, може дори да предизвика по-голямо насилие – това показват различни научни изследвания. Ново проучване пък показва, че изключителната топлина в ранното детство води до по-ниски доходи в зряла възраст. Проучването е дело на изследователи от Станфорд, Калифорнийския университет, Бъркли и Министерството на финансите на САЩ, пише GreenTech.bg. Дори кратки периоди на екстремна топлина в детските години могат да доведат до дългосрочни последици за децата и тяхното финансово бъдеще. По-конкретно, топлинните вълни по време на ранното детство на индивида, включително периода преди раждането, могат да засегнат неговите доходи три десетилетия по-късно, според статията, публикувана в понеделник в сборника на Националната академия на науките на САЩ. Всеки ден, в който температурите надвишават 32˚С, от зачеването до възраст 1 г., се свързва с 0,1 на сто намаление на средния доход на 30-годишна възраст.

Засега учените нямат категоричен отговор на сложния въпрос как точно високите температури се превръщат в по-ниски доходи. Те отбелязват само, че фетусите и бебетата са "особено чувствителни към високи температури, защото тяхната терморегулация… не е напълно развита". Високите температури през този ранен период на живота се свързват с по-ниска раждаемост и по-висока детска смъртност, според различни проучвания, и една цяла област на изследване се развива около това, което е известно като "парадигма за развитийния произход на здравето и болестта", който проследява въздействието на шоковите въздействия в ранна детска възраст върху здравето в зряла възраст.

Има няколко начина, по които по-високите температури могат да доведат до по-ниски доходи за възрастните. Това включва намаляване на познавателните способности, продължителни здравословни проблеми, които увеличават дните на отсъствие от училище или работа, както и отрицателни ефекти върху некогнитивни черти като амбиция, увереност или самоконтрол, казва Мая Росин-Слатер, съавтор на изследването и асистент в отдела по здравни изследвания и политика в Станфорд.

По-голямата опасност в случая произтича от това, че глобалното затопляне ще означава много повече на брой дни със средна температура над 32 градуса по Целзий.

За работниците, които иначе биха изкарали 50 000 парични единици на година, един екстремно горещ ден през първите 21 месеца от живота ще означава намаляване на заплатата с 50 парични единици. Ала 43 такива дена в ранното детство ще доведат до намаляване на заплатата с 2150 единици. Ако умножим подобно въздействие по броя на работещите хора по света, това означава огромно икономическо въздействие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив