25 Април 2024, 11:30 Днес (4) | Вчера (12)

Глобалното затопляне предизвиква революции, смятат учени

02 Август 2013 09:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2013, 09:56
Под лиценза на creativecommons

И криминалното насилие при по-топло време

Ако високите температури ви правят раздразнителни, бъдете сигурни, че това не се случва само с вас. Американско проучване, публикувано в четвъртък, потвърждава, че по-топлият климат води до увеличаване на насилието.
Такава връзка може да има катастрофални последици ако глобалното затопляне на Земята продължава, предупреждават изследователи от университетите в Бъркли и Принстън. Изследването е публикувано в списанието Science и цитирано от БГНЕС. Според учените от САЩ глобалното затопляне може да предизвика и революции.

"Предсказването на бъдещето е винаги трудно", съпоставя фактите с прогнозите водещият автор на изследването Соломон Сианг пред АФП. Но "ние вярваме, че ефектите (които разгледахме) са достатъчно важни, за да ги приемаме сериозно и си зададохме въпроса дали ако не го направим сега, може да окаже влияние върху степента на насилие в света на децата ни утре", казва той.

За да стигнат до заключението за наличие на връзка между по-високите температури и нарастването на проявите на насилие, учените са провели обширно проучване с интердисциплинарен характер като са използвали 60 други изследвания с поставянето на едни и същи въпроси в различни научни дисциплини като археология, климатология, политически науки и икономика. В едно от тях например се отбелязва, че криминалното насилие - нападения, убийства, изнасилвания, домашно насилие ... стават по-чести, когато температурата е по-висока.

"Събраните доказателства сочат, че хората на тази земя показват ниска способност да се справят с проблемите от излагането на по-високи температури", подчертава в доклада Маршал Бърк, съавтор в проучването.

Обяснението на това явление обаче не е толкова очевидно. Съществуват няколко теории, подчертават учените. Една от тях е за връзката между по-бедните реколти, поради засушаването при покачване на температурите, и по-голяма склонност на хората да осигуряват средства за препитание, използвайки оръжие.

Топлината също предизвиква физиологични ефекти, които предизвикват бурните човешки реакции в социума.

"Сериозни конфликти могат да възникнат по много различни причини, които се появяват при влошаване на климата", обобщава Соломон Сианг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив