24 Април 2024, 23:20 Днес (12) | Вчера (6)

Глобалното затопляне провокира бум на инфарктите

13 Март 2018 11:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2018, 10:45

Рискът от сърдечен удар нараства с около 5% за всеки 5 градуса повече

Големите дневни промени в температурите са свързани със значително по-голям риск от инфаркти и други сърдечни проблеми, сочи ново проучване, представено на 67-та годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология, предаде GreenTech.bg. Като се има предвид, че климатът се изменя и температурните екстреми стават все по-чести, може да се окаже, че глобалното затопляне провокира бум на инфарктите.
"Очаква се глобалното затопляне да учести екстремните метеорологични събития, което от своя страна може да доведе до големи ежедневни колебания в температурите", заяви Хедвиг Андерсън, кардиолог от Университета в Мичиган и главен автор на изследването. "Нашето проучване показа, че колебанията във външната температура биха могли да доведат до увеличен брой инфаркти и да повлияят на здравето на сърцето в световен мащаб".

Съществуват множество доказателства, които показват, че външната температура влияе на честотата на сърдечните пристъпи. Това обаче е първото проучване, което изследва връзката им с внезапните температурни промени.

"Тялото разполага с ефективни системи за реагиране на промените в температурата, но бързите и резки, крайни колебания създават повече стрес върху тези системи. Това може да доведе до много здравословни проблеми", казва Андерсън.

Заедно с тенденцията за цялостно затопляне промяната на климата води и до все повече екстремни метеорологични събития – топли и студени вълни, екстремни жеги, суши и др.

Изследването се основава на данни от повече от 30 000 пациенти, лекувани в 45 болници в Мичиган в периода 2010-2016 г. Всички пациенти са били подложени на перкутанна коронарна интервенция – процедура, използвана за отваряне на запушени артерии при пациенти с миокарден инфаркт. Изследователите са разгледали температурните колебания, предхождащи всеки инфаркт, въз основа на метеорологичните данни според пощенския код на съответните болници. Ежедневните температурни колебания са разликите между най-високата и най-ниската температура, регистрирана в деня на инфаркта.

Резултатите показват, че рискът от сърдечен удар нараства с около 5% за всеки 5 градуса повече в темпертурната разлика (по Целзий). Амплитудите от повече от 25 градуса Целзий са свързани с по-голямо увеличение на честотата на инфаркти в сравнение с по-малкото увеличение при температурни колебания. Ефектът е по-изразен в дните с по-висока средна температура. С други думи, големите температурни амплитуди имат най-голямо въздействие в най-топлите дни.

Учените предупреждават, че изследването им не значи, че внезапните температурни промени са единствената причина за инфаркт и че може да има и други фактори.

Докато лекарите мислят за индивидуалните фактори за настъпването на сърдечен инфаркт, за нуждите от промяна в начина на живот и за лекарствата, градските власти трябва да помислят за рисковите фактори на ниво население, казва Хитиндер Гурм, професор по медицина, главен клиничен директор на Michigan Medicine и старши автор на проучването. "Температурните колебания са често срещани и често предсказуеми".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив