26 Април 2024, 23:33 Днес (11) | Вчера (14)

Глоби до 1000 лв. за клошари готвят от екоминистерството

06 Януари 2016 17:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 януари 2016, 16:13
Под лиценза на creativecommons

Глоби в размер между 300 и 1000 лева за хората, който взимат от съдържанието на кофите за отпадъци, както и за всеки, който ги обръща или пали

Това е една от промените, предлагани от експертите на Министерство на околната среда и водите, разписани от тях в Закона за управление на отпадъци.  

Законопроектът им вече е публикуван за обществено обсъждане, информират от ведомството пет дни преди крайния срок за становища по текстовете (11 януари). Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е сред целите на подготвените промени, изтъкват от ведомството.

"Целта е да се спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите. В последно време стана практика и контейнерите тип "иглу" да се унищожават, като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места", мотивират новите глоби от МОСВ.

В текста не се прави разграничение и в какви точно кофи се рови – дали цветните контейнери за разделно събиране или сивите кофи за смесен боклук.

Остава въпросът за ефективността на мярката и дали хората, които се изхранват от събиране, разделяне и връщане на отпадъци, ще могат реално да си плащат глобите. Скептични са и експерти от неправителствения сектор, които считат, че мерките няма да подобрят разделното събиране, защото не атакуват корените на проблема.

Според  Евгения Ташева от "За Земята" - експерт по оползотворяване на отпадъци, това, което със сигурност ще го подобри, е въвеждане на система за събиране на разделените отпадъци "от врата на врата". Като начало това трябва да направят магазините и другите търговски обекти, а работата може да се извършва от бивши "клошари".

"Глобите за ровене в кофите са неприложими на практика в мащабите, в които тази дейност се извършва неформално - става дума за десетки хиляди хора, които се прехранват от това. Вместо да предлага все повече наказателни и ограничаващи мерки, държавата трябва да потърси начин да даде възможност за достойно препитание на хората, които в момента зависят от събирането и предаването на вторични суровини", коментира още Ташева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив