19 Април 2024, 10:20 Днес (5) | Вчера (11)

Година след взрива на пристанището в Бейрут платените искове са по-малко от 10%

06 Август 2021 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 август 2021, 10:16

16 000 подадени иска са в очакване на резултатите от официалното разследване на взрива, при който загинаха най-малко 190 души и бяха ранени 7000 в ливанската столица

Едва около 10% от щетите, причинени от експлозията на пристанището в ливанската столица Бейрут на 4 август 2020 г., са покрити до момента от застрахователните дружества. От приблизително $1,1 млрд. застраховани загуби са изплатени само около $100 млн., посочи Асад Мирза, член на борда на Асоциацията на застрахователните компании на Ливан и изпълнителен директор на Capital Insurance & Reinsurance. Пред вестник The National Мирза подчерта, че 16 000 подадени иска са в очакване на резултатите от официалното разследване на взрива, при който загинаха най-малко 190 души и бяха ранени 7000 в Бейрут. И до момента остава неизяснено какво  предизвика експлозията на 2750 тона амониева селитра -  запалим тор, съхраняван неправилно в склад в пристанището в Бейрут повече от шест години. Амониевият нитрат се възпламени и предизвика една от най-мощните неядрени експлозии в историята, причинявайки милиарди долари щети на най-малко 9 200 сгради в радиус от 3 км.
Застрахователите се оправдават за неизплатените обезщетения с това, че все още не са готови окончателните резултати от многомесечното разследване. Ако съдията, водещ разследването, постанови, че взривът е резултат на тероризъм, 80% от застрахователните искове няма да бъдат покрити, каза Асад Мирза. Тази несигурност накара много хора да уредят исковете си със застрахователните компании със значителна отстъпка. От 100-те милиона щатски долара изплатени искове по-голямата част се отнася до застрахователни полици, които специално покриват военни действия и тероризъм, посочи Мирза. Само в няколко случая застрахователите са изплатили обезщетения авансово. Ищците, които са получили такива плащания и чиито застрахователни полици изключват покритие за военни действия и тероризъм, са се съгласили да възстановят сумите на застрахователните компании, ако разследването стигне до заключението, че експлозията е резултат от война или тероризъм.
Застрахователните обезщетения се изплащат в местни долари, което води до загуби до 80% от заявената сума. Местните долари са щатски долари, внесени по ливанска банкова сметка, които до голяма степен са недостъпни за притежателя на сметката. Повечето банки ограничават тегленията или преводите от чужбина, тъй като Ливан е изправен пред тежка финансова и икономическа криза от края на 2019 г. и има недостиг на валута.
Асад Мирза посочи още, че се очаква местните застрахователи да изплатят на клиентите поне 60% от исковете в реални долари, след като международните презастрахователи освободят плащанията. Към момента международните презастрахователи задържат плащанията в очакване на официалния резултат от разследванията, по информация на временно изпълняващия длъжността министър на икономиката Раул Неме. Повечето споразумения между местни застрахователи и международни презастрахователи изключват военни действия и тероризъм. Някои презастрахователи са предложили да освободят плащанията, но само при условие, че местните застрахователи се съгласят да ги възстановят, ако разследването разкрие, че експлозията попада в полето на изключението на полицата.
Разследването обаче е потънало в противоречия. Изтеклите официални документи показват, че ливанските митнически, военни и полицейски органи, както и съдебната власт са предупреждавали няколко правителства за опасните запаси от експлозивни химикали в пристанището. Предупреждения са били отправяни най-малко 10 пъти през предходните шест години преди взрива, но, за съжаление, не  е имало никаква реакция на тези сигнали. Сега почти няма някой, който да се наема да прогнозира кога ще дойде краят на разследването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив