20 Април 2024, 11:55 Днес (0) | Вчера (10)

Година след потопа в "Аспарухово" всички варненски дерета са чисти

18 Юни 2015 11:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2015, 09:43
Булфото

Всички дерета в община Варна са почистени, като ежеседмично се следи за тяхното състояние

След наводнението в кв. "Аспарухово" миналата година и последвалото аварийно почистване на деретата на територията на града, инспекторите от общинската дирекция "УСКОР" и районните кметства следят всяка седмица за актуалното им състояние. Това обясни пред Дарик директорът на дирекцията за управление на сигурността Николай Няголов.

След провелата се миналата година процедура по аварийно почистване на отводнителни канали и дерета на територията на община Варна, проверяващите от дирекция "УСКОР" са съставили близо 50 констативни протокола за състоянието на отводнителните канали и деретата. Отделно от това се извършват ежеседмични проверки във всички райони, на чиято територия има охранителни канали и дерета.

Миналата седмица е приключила проверката на инспекторите от отдел "Екологичен контрол" на отводнителните канали и деретата в кв. "Аспарухово". Инспекцията е показала, че съоръженията са в добро състояние. "На ул. "Горна студена" няма битови отпадъци, а наличие на няколко микросметища, които са в сервитутната зона. Почистването им е възложено на сметопочистваща фирма. Другото дере, което се намира на територията на квартала, е на ул. "Моряшка". В местността на бившото пазарче дерето е окосено от двете страни и няма избуяла растителност и по-големи растителни видове, които могат да причинят затлачване и запушване", коментира Николай Няголов.

Когато се установят микросметища, които са в сервитутната зона на деретата, разчистването им се възлага на почистващи фирми, защото това са сметища с минимални количества строителни и битови отпадъци, разпилени от съдове за смет и 6-кубикови контейнери. В идните дни предстои почистване и окосяване на частта от центъра на"Аспарухово" до последния мост на квартала, където започва горския фонд. Предстои дерето да бъде окосено и почистено от разпилели се боклуци.

Има съставени близо 50 акта за административно нарушение на физически лица за това, че изхвърлят отпадъци. Такива актове са наложени най-вече на жители на кв. "Максуда" и р-н "Приморски".

"Извършителите се установяват трудно, тъй като те го правят в тъмната част на денонощието. Например при единия случай, който беше в "Максуда", глобихме физическо лице, което изработва рогозки. Оказа се, че материалът, който остава от тях след изработката, пада в дерето под моста и създава предпоставки да се натрупват нерегламентирани отпадъци. Същевременно на някои от местата правим предписания . Повечето вулканизатори и автомивки в р-н "Младост" и "Приморски" са по протежението на дерета. Инспекторите периодично правят предписания на тези търговски обекти. В повечето случаи предписанията се спазват, но има и единични случаи, в които ненавременно се изнасят излезлите от употреба автомобилни гуми и се извозват на регламентираните за това площадки", обясни директорът на дирекция "УСКОР".

В момента тече процедура за избор на фирма, която да извършва почистването на съоръженията в следващите две години. Николай Няголов призова варненци и по-конкретно живеещите в кварталите, в които има дерета, да не изхвърлят боклуци в тях и да поддържат съоръжения чисти, тъй като не се знае в кой момент те може да станат опасни.

"Деретата не са като охранителните канали. Те са бетонирани съоръжения и са по-лесни за чистене, съответно при тях е и по-малка вероятността да има избуяла растителност. Деретата сами коригират своите корита. Те са естествени съоръжения и е много трудно да се каже кое от тях може да стане опасно. Правят се ежеседмични проверки и когато има натрупани микросметища в сервитутната зона се вземат бързи мерки за отстраняването им", завърши Николай Няголов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив